nieuws

Meer donkere wolken boven de Franse bouw

bouwbreed

Ook boven de Franse bouwwereld pakken de donkere wolken zich samen, denkt de nieuwe voorzitter van de Fédération française du bâtiment, Didier Ridoret. ”De toekomst baart ons zorgen. Maar we stevenen niet af op een catastrofe, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken.”

De FFB berekent dat de Franse bouw vorig jaar 318.000 bedrijven met samen 1.279.000 arbeidskrachten – waarvan 981.000 in loondienst – omvatte. Samen waren die bedrijven goed voor een bouwomzet van 124 miljard euro. ”Maar dit jaar worden er maar 400.000 nieuwe woningen gebouwd, 35.000 minder dan in 2007. De verkopen van nieuwe woningen liggen 30 procent lager dan vorig jaar en als er niets gebeurt zal dat in 2009 en mogelijk zelfs 2010 doorgaan. Maar ook het aantal in aanbouw genomen overheidsgebouwen is met ruim 22 procent gezakt. Dat betekent dat ons gezamenlijke orderboek van zeven maanden naar 6,5 maand werk is teruggezakt. In het tweede kwartaal zijn er al 1.100 banen verdwenen. Na elf mooie jaren waarin we 200.000 nieuwe arbeidsplaatsen hebben weten te creëren, wordt de bouw nu dus geconfronteerd met een vertraging van de conjunctuur”, stelt Ridoret.
Volgens de nieuwe FFB-voorzitter ‘moet er geld op tafel komen om de bouw nieuw leven in te blazen.” Hij juicht daarbij enkele recente overheidsplannen toe. Zo heeft minister Borloo van duurzame ontwikkeling aangekondigd dat de staat renteloze leningen zal verstrekken voor het beter isoleren van woonhuizen en wil zijn college Boutin van huisvesting de BTW op nieuwe huizen voor mensen met een laag inkomen verlagen van 19,6 naar 5,5 procent. Ridoret: ”Maar er moet meer gebeuren. De situatie is bij ons zeker niet te vergelijken met die in de VS, Groot-Brittannië of Spanje maar de cyclus is ook in Frankrijk op z’n retour.”

Reageer op dit artikel