nieuws

Maritieme branches gaan intensief jongeren werven

bouwbreed Premium

Vier maritieme branches bundelen hun krachten om op alle niveaus een opleidingsstructuur neer te zetten. Hiermee moet tevens gezorgd worden voor meer instroom van jongeren.

De Hiswa, de Vereniging van Waterbouwers VBKO, de Vereniging van Nederlandse toeleveranciers in de olie- en gasindustrie IRO en Scheepsbouw Nederland hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten over de opleidingen in de maritieme techniek. Zij willen een opleidingsinfrastructuur neerzetten op mbo-, hbo- en wo-niveau naar het model dat de baggerindustrie al langer kent.
De maritieme techniek omvat alle onderdelen van de beroepspraktijk die de vakgebieden scheepsbouw en toeleverende industrie, watersportindustrie, maritieme offshore industrie en waterbouw gemeenschappelijk hebben. De samenwerking tussen de branches is in een stroomversnelling gekomen door de intensieve samenwerking in het Maritiem Innovatie Programma.
De aankondiging van de samenwerking valt samen met de voorspelling dat de watersector de komende jaren te maken krijgt met een groot personeelstekort. Volgens het Netherlands Water Partnership (NWP) kiezen momenteel te weinig jongeren voor een carrière in de sector, waarmee het tekort aan personeel in het deelgebied watertechnologie alleen al in 2012 zal zijn opgelopen tot zo’n 8000 mensen.
Het NWP, bestaande uit instellingen, bedrijven en overheden in de sector, probeert jongeren te interesseren voor een baan in de watersector die naast watertechnologie ook deltatechnologie omvat. Ook daar zal een tekort ontstaan. Een woordvoerster van NWP verwacht dat de tekorten in dit deel vergelijkbaar zijn, maar precieze cijfers zijn er nog niet. Het NWP wil kinderen op jonge leeftijd op de basisschool interesseren voor werken in de waterbranche. Verder werkt de organisatie aan activiteiten op het gebied van onderwijs, imago en bekendheid van de watersector als mogelijk toekomstig werkveld.
Volgens de woordvoerster zijn er mensen nodig in alle geledingen.

Reageer op dit artikel