nieuws

Mall of geen mall

bouwbreed Premium

Hoe, waar en wanneer wij mogen winkelen is regelmatig een onderwerp van politieke discussie. De regering, provinciale staten en (deel) gemeenteraden bemoeien zich er mee. Maar de consument wordt niets gevraagd. Terwijl ik toch meen dat zij die betalen ook bepalen.

Hoe, waar en wanneer wij mogen winkelen is regelmatig een onderwerp van politieke discussie. De regering, provinciale staten en (deel) gemeenteraden bemoeien zich er mee. Maar de consument wordt niets gevraagd. Terwijl ik toch meen dat zij die betalen ook bepalen.
Afgelopen week woonde ik een bijeenkomst bij met als onderwerp retail, winkels dus, in Amsterdam-Osdorp. Nabij theater De Meervaart bevindt zich een winkelcentrum, dat iets beter loopt dan vroeger toen het helemaal niet liep. Iets verder op staat Akerpoort een bedrijvencentrum met gigawinkels voor bouwmaterialen, speelgoed en meubels. Dit centrum wil men uitbreiden met idem gigawinkels voor elektronica en huishoudelijke artikelen. De vraag is: gaat het nabij gelegen winkelcentrum nu slechter of beter draaien na komst van deze gigawinkels om de hoek? Jagen gigawinkels of grote winkelcentra als malls de kleinere middenstand over de klippen? Die vraag speelt ook in Tilburg. Ik denk van niet en toch wel.
Kijk, winkeliers die bang zijn stuk te gaan als er grote winkels in de buurt komen, gaan toch wel stuk, ook zonder die grote winkels. Ondernemen is net als politiek niet voor bange mensen. Goede winkeliers zullen overleven en er wel bij varen. Winkeliers moeten sterke producten verkopen en concurreren, net zoals andere bedrijven, marktwerking. Overheden moeten niet proberen angstige winkeliers te ondersteunen, beschermen of redden. Want op den duur gaan ze toch stuk. Winkeliers, grote en kleine, zijn er immers om de klant te bedienen met goede producten, tegen scherpe prijzen, op de juiste locatie, met parkeerfaciliteiten, op praktische dagen en tijden.
Het winkelbeleid verschilt sterk per (deel) gemeente. Gemeenten die winkeluitbreiding niet toestaan zullen merken dat hun bewoners hun inkopen elders doen, bestedingen zullen wegvloeien naar andere regio’s. Kijk naar het winkelgebied in Muiden met alle grote winkels waar u alles kunt kopen, met volop parkeergelegenheid. Kijk naar Rotterdam met zijn koopgoot en grote winkelcentra. Binnenkort start de bouw van 1,5 kilometer grote winkels van het Marconiplein naar de Maas, de Parkboulevard. Rotterdam wil blijkbaar de beste winkelstad van ons land worden. Ik denk dat ze goed op weg zijn.
Ik vertel het verhaal vele malen. In mijn geliefde Frankrijk staat mijn favoriete winkel: Carrefour. Ergens in een weiland of op een industrieterrein staat zo’n grote doos met volop parkeerruimte. Ik kan er bijna alles kopen, er eten, de was doen, naar de bank gaan enzovoorts. Kom ik in de steden en dorpen vind ik er zoveel goede winkels dat de tranen in mijn ogen schieten als ik denk aan de twee bekendste winkelstraten van Amsterdam. Wat een verschil! Nee, ik ben niet tegen grote winkels, ik ben er voor.

Reageer op dit artikel