nieuws

Kansen voor Nederlandse waterbouw door bouwprojecten in havengebied Hamburg

bouwbreed

De stichting Nederlands-Duitse Bouwexport (Nedubex) ziet ruime kansen voor Nederlandse bedrijven bij de voorbereiding van het Duitse Hamburg om bijvoorbeeld rond de Elbe op grote schaal te bouwen.

De stichting Nederlands-Duitse Bouwexport (Nedubex) ziet ruime kansen voor Nederlandse bedrijven bij de voorbereiding van het Duitse Hamburg om bijvoorbeeld rond de Elbe op grote schaal te bouwen.
Nederlandse deskundigheid met de waterbouw komt daar goed van pas; een hoge waterstand in de Elbe en een stormvloed in de Duitse Bocht doen delen van Hamburg regelmatig overstromen. Het weerhoudt de gemeente er niet van grootschalige buitendijkse projecten te ontwikkelen. Daarom maakt Nedubex van 5 tot en met 7 november onder de noemer ‘Bouwen met Water’ een handelsreis naar de Duitse stad.
Nederlandse ondernemers die mee gaan, krijgen daar informatie over bijvoorbeeld het project Hafencity, volgens woordvoerder Julian Wolf van de Nedubex “het grootste stedenbouwkundige project van Europa; als het klaar is zal de binnenstad van Hamburg met 40 procent zijn gegroeid”.
De (her)ontwikkeling van het plangebied dat zo’n 155 hectare beslaat, kost een kleine 5 miljard euro. De laatste oplevering staat voor 2020 op de lijst. Tot nog toe is pakweg 40 procent van de werken gereed.
Het zakendoen met Duitsland kan wel weer een oppepper gebruiken, vindt Wolff. “Enkele jaren slecht nieuws over de ontwikkeling van de Duitse bouweconomie hebben er blijkbaar toe geleid dat Nederlandse ondernemingen de kansen van deze grote markt niet meer waarnemen.”

Reageer op dit artikel