nieuws

Industriële productie in Europese Unie omlaag

bouwbreed

De industriële productie in de Europese Unie is in juli 0,3 procent lager uitgekomen in vergelijking met juni. In Nederland was de daling groter met 2,2 procent.

Opjaarbasis was de daling van de productie veel hoger, 1,3 procent. Wordt alleen gekeken naar de vijftien euro-landen, dan is de daling 1,7 procent. Nederland ligt hier met 1,2 procent onder, zo blijkt uit cijfers van het Europese bureau voor de statistiek Eurostat.
Van maand op maand bekeken is het de tweede keer dit jaar dat de industriële productie in Nederland daalt. In mei bedroeg de daling 5,1 procent. In de Unie was het de vierde keer, eerder was er ook al sprake van de productie in maart, mei en juni. Alleen in Sloveniëwas de daling in juli scherper met 5,4 procent.
Jaar op jaar is de daling in Nederland de eerste dit jaar. Wel is er sinds april, toen een recordstijging werd genoteerd van 9,7 procent, sprake van een gestage daling van de groei die in juli in een krimp is omgeslagen. In de Unie en ook in de euro-landen is al sinds mei sprake van een daling van de productie.
De grootste daling wordt genoteerd in Letland waar de productie bijna 7 procent duikelde. Ook scherpe dalingen werden genoteerd in Estland (-5,2 procent), Slovenië(-4,6), Spanje (-4,4) en Ierland (-4,3) In deze laatste twee landen is de belangrijkste oorzaak het inzakken van de bouwproductie.
De hoogste stijgingen van de productie werden genoteerd in Litouwen en Polen die beide een plus met 3,7 procent haalden.

Reageer op dit artikel