nieuws

Hurks pakt fors belang in Ballast

bouwbreed

Hurks heeft een belang van ruim 10 procent genomen in Ballast Nedam en lijkt daarmee aan te sturen op een fusie met het beursgenoteerde bouwconcern.

Het Eindhovense bouwbedrijf maakte gisteren bekend 10,26 procent van de aandelen van Ballast Nedam te hebben verworven. De stukken werden bemachtigd op de openbare aandelenmarkt, maar ook buiten de beurs om.
In een toelichting spreekt topman Geert Hurks tegen dat hij een fusie met of overname van Ballast Nedam nastreeft. “Dat is niet wat wij op dit moment voor ogen hebben”, laat hij weten. “Al valt niet uit te sluiten dat we op termijn ons belang verder zullen uitbreiden. Maar eerst willen we bekijken of het ons bevalt.”
Hurks benadrukt dat hij niet gaat voor snelle winst. “Wij stappen niet in Ballast Nedam voor een kort ritje”, aldus de bestuursvoorzitter. “Dit is echt een strategische stap, bedoeld voor langere tijd. Samen met Ballast Nedam verwachten wij beter opgewassen te zijn tegen de lastige marktomstandigheden die de bouw komende jaren tegemoet kan zien.”
De aannemer, met een omzet van 290 miljoen euro de op elf na grootste van het land, heeft al langer de ambitie om groter te worden en denkt dat via deelname in Ballast Nedam te kunnen bewerkstelligen. “We willen ook graag autonoom groeien, maar op dat vlak is de rek er wel een beetje uit. Overnames zijn ook een optie, maar het aanbod van goede bouwbedrijven is erg mager. Daarom hebben we gekozen voor indirecte groei via Ballast.”

Toevallig

De keuze voor de beursgenoteerde bouwer is niet geheel toevallig, geeft Hurks toe. Volgens hem komt de activiteitenmix van Ballast Nedam overeen met die van Hurks. Bovendien kennen de twee aannemers elkaar goed: zowel bij de bouw van het Maaslandziekenhuis als het Jeroen Boschziekenhuis werken zij momenteel samen.
Ballast Nedam wilde gisteren geen commentaar geven op de stappen van Hurks.

Reageer op dit artikel