nieuws

Huren commercieel vastgoed dalen

bouwbreed

Steeds meer gebruikers nemen een afwachtende houding aan. Dit blijkt uit het gebruikersrapport van Jones Lang LaSalle over het derde kwartaal van 2008.

De huurprijzen in een aantal markten in de onderzochte landen in Europa, Midden-Europa en Afrika (EMEA) zijn in het dalende segment terechtgekomen, wat duidt op gunstige marktomstandigheden voor gebruikers.
De markten in West End en het centrum van Londen en die in Brussel, Zürich en Alma-Ata zijn alle naar dit segment opgeschoven. De tophuren in West End, tevens de hoogste die in het rapport worden vermeld, zijn in het tweede kwartaal met 4,3 procent gedaald, terwijl die in het centrum van Londen na een daling met bijna 4 procent in het eerste kwartaal met nog eens 1,6 procent zijn afgenomen. In Brussel bedroeg de huurprijsdaling 3,4 procent, in Alma-Ata 2,2 procent.
Roeland Houtman, verantwoordelijk voor Corporate Solutions in Nederland: “In Nederland zien we nog steeds schaarste op toplocaties. De aanhoudende stabiele vraag naar kantoorruimte zal in de komende periode voornamelijk worden veroorzaakt door herstructurering en vervangingsbehoefte in plaats van de uitbreidingsvraag als gevolg van economische groei. Alhoewel steeds meer bedrijven een afwachtende houding aannemen, kunnen alerte partijen die bij hun huisvestingsstrategie gebruik maken van het momentum, juist nu interessante deals doen”

Kansen

Er liggen kansen in een aantal markten, maar gebruikers moeten wel een heel dwingende structurele behoefte hebben om tot actie over te gaan. “Gevolg is dat de vraag naar vierkante meters kantoorruimte afneemt en dat het aantal transacties dat in de afgelopen drie maanden in EMEA is gesloten weliswaar fors is, maar allesbehalve spectaculair kan worden genoemd.”
Op basis van deskundige inzichten in elk van de markten blijkt dat de activiteiten van gebruikers de komende twaalf maanden zullen afnemen. In 12 van de 29 in het rapport genoemde West-Europese markten verwacht men voor het komende jaar in de eigen markt een neergaande lijn in de concurrentie voor ruimte. In de zestien andere markten zal de stabiliteit zich naar verwachting handhaven. In slechts één West-Europese markt, Luxemburg, wordt een toenemende concurrentie onder de gebruikers voorzien en daarmee een huurstijging tussen nu en het midden van 2009.

Reageer op dit artikel