nieuws

Heijmans trekt zich terug uit buitenland

bouwbreed Premium

Heijmans gaat zich vooral richten op Nederland. Alleen in Engeland wordt de nichepositie gekoesterd.

Heijmans richt zich op de drie kernactiviteiten waarin het bedrijf goed is. Dat zijn vastgoed (gebieds- en projectontwikkeling en woningbouw-plus), hoogwaardige utiliteitsbouw en installatietechniek en infrastructuur.
In België en Duitsland wil het bedrijf niet langer groeien. In die landen heeft het alleen oren naar grote en complexe infraprojecten waarbij de kennis van het bedrijf een toegevoegde waarde oplevert. Alleen Engeland, waar Heijmans met Leadbitter een goede positie heeft in de sociale woningbouw en de publieke utiliteitsbouw (waarmee het nog wel goed gaat) blijft Heijmans wel actief.
Deze strategische keuzes zijn gemaakt door de nieuwe bestuursvoorzitter Rob van Gelder, voormalig topman van baggeraar Boskalis. Hij heeft het roer bij Heijmans overgenomen van Guus Hoefsloot, die na vijf winstwaarschuwingen het veld moest ruimen. Die waarschuwingen kwamen voort uit tegenvallers bij enkele projecten, die in 2005 en 2006 tegen te lage prijzen zijn aangenomen. Door hogere prijzen van onderaannemers en materialen liepen de kosten van deze werkzaamheden uit de hand.
In het buitenland was het vooral Belgiëdat aan het lekken sloeg, vooral in bouw en vastgoed. In dat land werd in de eerste helft van dit jaar een verlies van 10 miljoen geleden tegen 5 miljoen winst een jaar eerder. Ook de omzet, die daalde van 170 naar 139 miljoen, viel erg tegen.

Speerpunten

Van Gelder heeft nu vijf beleidsspeerpunten waarop het bedrijf zich de komende tijd gaat richten. De organisatie wordt gestroomlijnd en gericht op kortere lijnen en lagere overheads. Dat betekent dat er gesneden wordt in staffuncties en management.
Op projectniveau richt Heijmans zich op marge in plaats van volume. Dit moet voorkomen dat projecten onder de prijs worden aangenomen. En er komt een zware nadruk op risico- en projectmanagement om ervoor te zorgen dat projecten niet uit de kosten lopen.
De oude verliesgevende projecten worden nog even “uitgezweet”, waarbij wordt geprobeerd de schade daar te beperken.

Reageer op dit artikel