nieuws

Groei Surin aamse haven kost miljoenen

bouwbreed

De stormachtige groei van de Nieuwe Haven in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo dwingt de overheid tot het uitvoeren van ingrijpende infrastructurele projecten in de omgeving. Hiervoor is minimaal 50 miljoen euro nodig. Dit blijkt uit onderzoek van PM Consultancy.

De stormachtige groei van de Nieuwe Haven in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo dwingt de overheid tot het uitvoeren van ingrijpende infrastructurele projecten in de omgeving. Hiervoor is minimaal 50 miljoen euro nodig. Dit blijkt uit onderzoek van PM Consultancy.
De Nieuwe Haven, gelegen aan de Surinamerivier en het grootste havencomplex van Suriname, verwerkte in 2000 nog slechts 17.000 containers, in 2007 werden er meer dan 50.000 afgehandeld. De verwachting is dat dit aantal in de komende jaren zal verdubbelen. Ruim een jaar geleden werd door Ballast Nedam Infra Suriname BV begonnen met werkzaamheden om de verouderde Nieuwe Haven te moderniseren en uit te breiden. Dit ruim dertig miljoen kostende project, gefinancierd door de Europese Unie, moet eind volgend jaar voltooid zijn.
Maar volgens de deskundigen van PM Consultancy, die in opdracht van de Surinaamse overheid een onderzoek uitvoerden, moet er veel meer gebeuren om optimaal van de haven te kunnen profiteren. Vooral de infrastructuur in het omringende gebied moet worden aangepakt. Nieuwe wegen, een brug, viaduct en een rotonde zullen nodig zijn om met name de afhandeling van de containers soepel te laten verlopen. Volgens minister Rick van Ravenswaay (Planning en Ontwikkelingssamenwerking) is de regering zich hiervan bewust en wordt gezocht naar oplossingen om de adviezen van PM Consultancy op te volgen.

Reageer op dit artikel