nieuws

Fraude is hard aangekomen bij certificerende stichting

bouwbreed

De fraude met de VCA-certificaten is hard aangekomen bij de Stichting Samenwerken Voor Veiligheid, de beheerder en eigenaar van het VCA-systeem.

< Vervolg van pagina 1
De valse certificaten waren bedoeld voor examenkandidaten die geen ervaring hadden met examens of die de opgaven niet konden lezen. Onder hen waren veel Polen, Portugezen en Turken. Maar er zijn ook Nederlandse werknemers die rondlopen met een valse veiligheidspas, waarschuwt justitie.
De Stichting Samenwerken Voor Veiligheid, beheerder en eigenaar van het VCA-systeem, is geschokt door de affaire.

Zorgwekkend

“Een zeer zorgwekkende ontwikkeling,” zegt directeur E. Hillen van de. De schok is des te groter omdat de SSVV uitsluitend werkt met streng geselecteerde en op betrouwbaarheid gecontroleerde examenbureaus. Het bureau in Dordrecht had volgens Hillen een goede reputatie. Bij de vorige controle een jaar geleden kwam niets onoirbaars aan het licht. Het bureau, dat op last van justitie voorlopig is gesloten, riskeert uitsluiting.

Natrekken

Het kan enkele maanden duren voordat duidelijk is hoeveel vervalste kwalificaties er in omloop zijn. Om dat te achterhalen moet de SSVV mogelijk enkele duizenden diploma’s natrekken. De namen van bezitters van valse papieren zullen vervolgens uit het centrale register worden geschrapt. Daarmee wordt hen het werken in de bouw bemoeilijkt.
Het is nog niet bekend welke bedrijven werknemers met gefraudeerde diploma’s in dienst hebben. Hillen gaat er vanuit dat de fraude beperkt is gebleven tot de regio Rotterdam/Dordrecht. Volgens justitie waren de opgepakte examenkandidaten werkzaam bij bouwbedrijven die opdrachten hadden in de petro-chemische industrie in de Botlek.

Reageer op dit artikel