nieuws

FNV: Bulgaren pas halen na opruimen foute bureaus

bouwbreed Premium

De grenzen voor Bulgaarse en Roemeense bouwvakkers moeten dicht blijven zolang er foute uitzendbureaus zijn.

Dat zegt FNV Bouw naar aanleiding van onderzoek van de Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (SNCU). Uit het onderzoek bleek dat er steeds meer mensen via malafide uitzendorganisaties werken. 115.000 uitzendkrachten worden onderbetaald, ontvangen geen vakantiegeld, werken zwart of worden uitgebuit als het gaat om huisvesting.
Het merendeel van de uitgebuite werknemers komt uit Midden- en Oost-Europa: 80.000. Hiervan hebben 70.000 mensen de Poolse nationaliteit.
FNV Bouw vice-voorzitter John Kerstens richt zijn pijlen vooral op bouwers die de uitzendkrachten inhuren. “De uitkomsten van het onderzoek tonen toch ondubbelzinnig aan dat werkgevers alleen nog maar moeten werken met gecertificeerde, bonafide uitzendbureaus.”
De overheid moet de foute bureaus aanpakken, vindt hij. De overheid moet boetes uitdelen en inleners verantwoordelijk stellen.
FNV Bouw neemt zelf ook actie. De vakbond gaat binnenkort met vertegenwoordigers van de uitzendbranche en met bouwwerkgevers om de tafel.

Concurreren

De vakcentrale wil behalve de buitenlandse werknemers ook de Nederlandse werknemers beschermen tegen foute uitzendorganisaties. Nederlandse bouwvakkers moeten gezond kunnen concurreren met hun Midden- en Oost-Europese vakbroeders. Kerstens: “Gelijke contracten voor alle werknemers en gelijk loon voor gelijk werk, daar blijven we als FNV Bouw pal voor staan”

Reageer op dit artikel