nieuws

FIEC geen voorstander van herzien detacheringsrichtlijn

bouwbreed

“Er zijn voldoende redenen om te vrezen dat een beslissing om de detacheringsrichtlijn te herzien, niet noodzakelijkerwijs zal leiden tot versterking van de bescherming van gedetacheerde werknemers en tot het laten beklijven van de sociale regels zoals die in de gastlanden worden toegepast”, schrijft de Europese bouwfederatie FIEC in een commentaar op het rapport van de Zweedse Europarlementariër Jan Andersson over sociale dumping. De FIEC vindt het dan ook een beter idee om ervoor te zorgen dat de toepassing van de bestaande richtlijn worden verbeterd en de beginselen van eerlijke concurrentie worden bewaakt. Die doelen vasthouden is beter dan de richtlijn herzien.

“Er zijn voldoende redenen om te vrezen dat een beslissing om de detacheringsrichtlijn te herzien, niet noodzakelijkerwijs zal leiden tot versterking van de bescherming van gedetacheerde werknemers en tot het laten beklijven van de sociale regels zoals die in de gastlanden worden toegepast”, schrijft de Europese bouwfederatie FIEC in een commentaar op het rapport van de Zweedse Europarlementariër Jan Andersson over sociale dumping. De FIEC vindt het dan ook een beter idee om ervoor te zorgen dat de toepassing van de bestaande richtlijn worden verbeterd en de beginselen van eerlijke concurrentie worden bewaakt. Die doelen vasthouden is beter dan de richtlijn herzien.
Zo wil Andersson dat de rechten van vakbonden om collectieve acties te voeren, in de richtlijn worden vastgelegd. Aanleiding voor hem was onder meer het zogenoemde Laval-arrest van het Europese Hof van Justitie naar aanleiding van collectieve acties van de Zweedse bonden tegen onderbetaling van gedetacheerden uit Letland. FIEC meent dat die uitspraak aangeeft dat opneming in de richtlijn niet nodig is. Het Europese Hof heeft dat recht al erkend, maar er wel grenzen aan gesteld. Dat vindt FIEC niet meer dan terecht.

Reageer op dit artikel