nieuws

Eerste lamellenafscheider op de eindsbestemmming

bouwbreed

Voor het bedrijventerrein Frankeneng in de gemeente Ede is gisteren de eerste van de in totaal tien prefab lamellenafscheiders geplaatst. Door het water in de afscheider te splitsen, kan voor dit gebied met relatief weinig afscheiders worden volstaan.

Het afstromend hemelwater van 99 hectare oppervlak, wordt straks met tien Facet-lamellenafscheiders op het oppervlaktewater geloosd. De betonnen bakken zijn verschillend van formaat en berekend op een verhard oppervlak variërend van 1,84 tot ruim 20 hectare. De grootste gewapende prefab betonnen lamellenbak is 7,20 meter lang, 3,21 meter breed en 3,42 meter hoog en heeft een gewicht van 75 ton. “Dit project onderscheidt zich vooral door zijn omvang. Het gaat om de grootste prefab lamellenafscheiders in Nederland”, aldus Dennis Swaan van Facet Industrial in Almere, verantwoordelijk voor de engineering.
Voor dit industriegebied met veel verhardingsoppervlak ontwikkelde Facet een speciaalmodel lamellenafscheider. “In tegenstelling tot een standaard model is het inlaatcompartiment van deze afscheiders gesplitst in een linker en rechter deel, waardoor er veel meer verhardingsoppervlak op zo’n voorziening kan worden aangesloten, bijna twee keer zoveel.”

Capaciteit

De nominale capaciteit van de grootste lamellenafscheider in Ede is 280 liter regenwater per seconde. Ter vergelijking: standaardafscheiders hebben een nominale capaciteit van 10 tot 150 liter regenwater per seconde. Er is een extra brede overstortdrempel – bij de grootste bak is die drempel 6,70 meter – waardoor er minder opstuwing in het stelsel ontstaat. Swaan spreekt van “een zeer efficiënte manier van regenwater afvoeren”.
Van het inlaatcompartiment stroomt het water over naar het compartiment met lamellen, waar met de bezinkingstechniek M-Pack water, vaste stoffen en minerale oliën worden gescheiden. De afstand tussen de duizenden gestapelde polypropyleen platen die het vuil scheiden, bedraagt 2,57 centimeter.
Alle bakken zijn van 200 millimeter dik gewapend beton en worden met een dieplader vanuit Waalwijk aangevoerd en met een speciale 350 tons kraan naar hun plaats gedirigeerd.
Omdat het een industrieterrein betreft zijn alle afscheiders voorzien van een extra slibvang onder de pakketten. Deze zijn met een hijsbeugel eenvoudig uitneembaar, waardoor het systeem onderhoudsvriendelijk is. De uitvoering is in handen van Van Gelder uit Elburg.

Reageer op dit artikel