nieuws

Drempel Brits ‘zegelrecht’ omhoog

bouwbreed

De Britse regering heeft de limiet voor het zegelrecht (overdrachtsbelasting) op de verkoop van woningen opgetrokken van 125.000 naar 175.000 pond (215.250 euro). Dat betekent dat iemand die een huis van 175.000 pond koopt 1750 pond ofwel 2150 euro bespaart, aldus minister van financiën Alistair Darling.

Met de maatregel, die vanochtend onmiddellijk van kracht is geworden, probeert de minister de volledig vastgelopen woningmarkt weer wat vlot te trekken. De maatregel kost de Britse schatkist zo’n 740 miljoen euro.

Hypotheeklasten

Door het optrekken van de drempel hoeft nu op gemiddeld de helft van de verkooptransacties geen zegelrecht meer betaald te worden. Darling heeft verder aangekondigd dat de overheid vijf jaar lang een deel van de hypotheeklasten voor mensen met een lager inkomen gaat vergoeden.
De House Builders Federation dringt al geruime tijd aan op het verhogen van de drempel voor zegelrecht. Directeur Stewart Baseley: “Dit is een positief pakket maatregelen. Maar er is meer actie nodig om de huidige rem op de hypotheekmarkt los te trekken. Dat blijft een kritiek onderdeel van het hele plaatje waar het succes van de nu aangekondigde maatregelen ook van af zal hangen.”

Reageer op dit artikel