nieuws

Draka ziet vertraging ingroei van kabelmarkten

bouwbreed

Draka verwacht dat de mondiale kabelmarkt dit jaar hooguit 2 procent zal groeien. De kabelproducent schat in dat zowel de internationale industriële bedrijvigheid als de bouwactiviteiten dit jaar nog maar beperkt zullen toenemen.

Bij Draka stabiliseerde afgelopen half jaar de omzet op 1,4 miljard euro. De sector Energie 0x26 Infra leverde een bijdrage van 559,6 miljoen euro. Industrie 0x26 Specialiteiten droegen 496,7 miljoen euro bij. Uit het segment Communicatie kwam 350,2 miljoen. Het bedrijfsresultaat steeg ten opzichte van de eerste helft van 2007 met 7,4 procent tot 75,7 miljoen euro.
Van de divisie Energie 0x26 Infra is 30 procent van de omzet gerelateerd aan de woningbouw. Iets meer dan eenderde van het geld komt uit de industrie en de commerciële bouw. De overige 30 tot 35 procent heeft een relatie met de infrastructuur.
Binnen Europa is de afzet vrij gelijkmatig verdeeld over het noordwesten van Europa en Spanje. Kleinere markten zijn Frankrijk en Oost-Europa. Buiten Europa ligt de focus op Azië met als kernland China.
In Groot-Brittannië en Spanje ontmoet Draka een krimpende woningmarkt. In de Benelux en Oost-Europa daarentegen is nog sprake van groei. Op het gebied van de infrastructuur en industrie zijn de ontwikkelingen voor de kabelproducent een stuk positiever dan in de woningmarkt. In de meeste Europese landen neemt de vraag naar kabels toe.
De divisie Communicatie zag in de eerste helft van het jaar de wereldwijde markt voor glasvezels met 10 procent toenemen tot 65 miljoen kilometer. Op tal van plaatsen in Europa nemen de plannen toe om woningen op het kabelnetwerk aan te sluiten. Het bedrijfsresultaat van Communicatie nam met 15,1 procent toe tot 10,7 miljoen euro.
De divisie Industrie 0x26 Specialiteiten profiteerde sterk van de grote interesse naar duurzame energie. De afzet van liftproducten groeide verder dankzij de expansie in zowel China als Europa.

Reageer op dit artikel