nieuws

Doorlooptijd woning aanzienlijk gegroeid

bouwbreed

Het noorden en oosten van het land bouwt woningen vier tot vijf maanden sneller dan het westen en zuiden. Groningen spant de kroon met tussen vergunning en oplevering slechts 16 maanden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dat slechts 67 procent van de ruim 80.000 in 2007 opgeleverde woningen een doorlooptijd had van minder dat twee jaar. In 1995 slaagden de bouwers nog om 94 procent van de woningen binnen 24 maanden op te leveren. De gemiddelde doorlooptijd in Nederland steeg in de periode 1995-2007 van 14 naar 22 maanden.
Volgens het CBS hangt de vertraging in de bouwtijd nauw samen met de omvang van de projecten. Wie slechts één woning bouwde, was vorig jaar in doorsnee binnen 18 maanden klaar. Projecten met meer dan 200 woningen echter werden gemiddeld uitgesmeerd over 27 maanden. Tal van ontwikkelaars zetten de oplevering in de vertraging omdat de verkoop stagneert vanwege de zwakke vraag. In 1995 had de omvang van projecten nauwelijks invloed op de snelheid van de doorlooptijd van woningbouw.

Vijftig maanden

Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in Zuid-Holland woningen in projecten van 200 of meer eenheden vorig jaar pas na 38 maanden werden opgeleverd. In Noord-Brabant hadden de aannemers voor projecten van dezelfde omvang zelfs 50 maanden per woning nodig. Liefst 4 jaar en twee maanden. Relatief is Noord-Holland met een score van 21 maanden per woning bijzonder voortvarend bij de bouw in grote projecten.
De doorlooptijd van individueel ontwikkelde woningen varieert van 13 maanden (in Groningen) tot 20 maanden in Noord-Holland. Hoewel Zuid-Holland bij de grote projecten trager is dan welke provincie ook, duurt hier de periode van vergunning tot oplevering van een alleenstaande woning slechts 16 maanden.

Reageer op dit artikel