nieuws

Deens cement maakt betonnen vloer bijna onverwoestbaar

bouwbreed

De vloer in de grote hal van recyclingbedrijf Tammer in Soesterberg is overlaagd met beton met Densit. Dat is een Deens product waardoor de vloer (bijna) onverwoestbaar wordt. De betontechnologen zeggen de precieze samenstelling van Densit niet te kennen, maar op het etiket staat dat het gaat om een product op basis van cement.

Een vloer van beton met Densit is hard en slijtvast, trekt zich niets aan van agressieve stoffen en kan tegen een stootje. Vooral het laatste is van belang voor recyclingbedrijf Tammer, want het bedrijf werkt veel met poliepknijpers en shovels. Tien jaar geleden leverde betonmortelfabriek Van der Kamp beton voor de vloer. Die bleek in de loop der jaren niet bestand tegen het materieel. De vloer verloor stukken en begon af te kalven, zo ernstig dat machines achter de wapening bleven hangen. Een goede gelegenheid voor Euro Floor Duizel, vertegenwoordiger van Densit in Nederland, om voor te stellen de vloer te overlagen met Densit. De vloer is afgefreesd, 24 uur natgehouden en voorzien van een top­laag. Schippers Vloeren uit Apeldoorn zorgde voor het pompen en het leggen van het beton. Het visceuze mengsel liet zich door een gewone trilbalk onvoldoende verdichten. Met een apparaat dat de mortel op de vloer nog eens door en door mengt, lukte het wel.

Geheimzinnig

De betontechologen Ron Mulder van het Stevinlab van de TU Delft en Klaas Wiersma van Van der Kamp in Amersfoort deden geheimzinnig over de samenstelling van Densit. Er zou een ‘binder’ in zitten anders dan cement. Het gaat echter om een product op basis van cement uit Aalborg in Denemarken. Volgens bronnen op internet komt deze cement elders op de wereld niet voor. Hij zou bijzonder fijn vermalen zijn en daarom duurder dan andere soorten cement. In de loop van het gesprek laten de twee betontechnologen doorschemeren dat het product ongetwijfeld silica zal bevatten en mogelijk vliegas. Het bijna witte Densit-poeder voelt glad aan. Vermengd met water, grind en zand van de betonmortelfabrikant ontstaat een taaie massa die zich moeizaam laat scheppen. Het kost moeite om de mortel te verpompen en het spreiden en reien vraagt nogal wat menskracht. Het doel van Euro Floor Duizel is regionale leveranciers in de gelegenheid te stellen zelf mortels te produceren met lokale grondstoffen en Densit. In Amersfoort werden aan het eigen water, zand en grind per kubieke meter 535 kilogram Densit en 100 kilogram dunne en korte staalvezels toegevoegd. Na twee dagen is de verwachte druksterkte van het beton 70 N/m2en na 28 dagen 110 N/m2. Voor de buigtreksterkte zijn deze waarden 6 N/m2en 15 N/ m2. Overigens werd op het buitenterrein van recyclingbedrijf Tammers nog een proef gehouden met andere producten van Densit, bedoeld voor het overlagen en slijtvast afwerken van wegen. Een delegatie van Rijkswaterstaat was aanwezig. In Nederland en ongetwijfeld elders in Europa zijn veel wegdekken op bruggen aan renovatie toe. Densit biedt mogelijk een oplossing.

Geringe krimp

Densit is in 1983 opgericht en houdt zich bezig met het ontwikkelen van mengsels voor de productie van ultrasterke en duurzame (in het Engels ‘durable’) betonsoorten. De toegepaste technologie heet DSP (densified systems containing homogeneously arranged ultra-fine particles). Door het toevoegen van fijne poeders en het beperken van de hoeveelheid water worden hoge dichtheden en een geringe porositeit bereikt, ongebruikelijk voor cementbeton. De autogene krimp van beton met Densit is gering. Arno Dohmen, adviseur bij Euro Floor Duizel, ziet daarom een goede toekomst voor Densit. “Het is mogelijk binnen een redelijk budget nieuwe en bestaande vloeren, die nogal op hun donder krijgen, te overlagen. Tot op heden is het niemand gelukt om de producten van Densit te kopiëren.”

Reageer op dit artikel