nieuws

Dalende houtprijstreft PontMeyer

bouwbreed

PontMeyer heeft in het eerste halfjaar hinder ondervonden van de sterk dalende houtprijs. De Zaandamse houtleverancier zag zowel omzet als de winst dalen.

De bedrijfsopbrengsten over de eerste zes maanden van het jaar namen met 2,7 procent af tot 226,7 miljoen euro. De nettowinst kwam uit op 5 miljoen, bijna 13 procent minder dan vorig jaar.
De teruggang van de omzet was voor 2,3 procent het gevolg van de daling van de houtprijs. Verkoop van onder meer bedrijfsonderdeel HuurCenter zorgde voor nog eens 2,3 procent minder omzet. Doordat PontMeyer bijna 2 procent meer hout wist af te zetten, bleef de omzetdaling uiteindelijk beperkt, aldus topman Adriaan Hol.
De winstgevendheid van PontMeyer daalde van 26,9 tot 25 procent. Niettemin is Hol tevreden over het behaalde resultaat. “De effecten van de crisis op de financiële markten zijn in de eerste helft van 2008 ook door gaan werken in ons marktsegment. In dat licht stemt ons resultaat tot tevredenheid”, zegt hij.
Ingrepen bij Hout Konstruktie Nederland (HKN) hebben volgens Hol zijn uitwerking niet gemist. Het bedrijfsonderdeel boog het verlies van vorig jaar om in winst. Daarvoor was echter wel de sluiting van de activiteiten van HKN in Ulft voor nodig.
Een concrete omzet- en winstprognose voor het hele jaar wil Hol niet geven. Volgens de bestuursvoorzitter zijn er daarvoor nog teveel onzekerheden in de markt.

Negatief effect

“Een afnemend investeringsniveau in het bedrijfsleven gecombineerd met een afname van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen zullen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van de bouwproductie”, aldus Hol. “Het tempo waarin dit geschiedt en de omvang ervan zijn op dit moment echter niet te voorspellen.”
Hol zal volgend maand aftreden als topman van PontMeyer. De Zaandammers verwachten binnenkort de nieuwe voorzitter van de raad van bestuur te kunnen presenteren.

Reageer op dit artikel