nieuws

Dag en nacht trainen op eerste in doorgolfbaan

bouwbreed

In de Vinex-wijk Vathorst bij Amersfoort komt naar alle waarschijnlijkheid ’s werelds grootste Indoor Golf Centrum. Daarmee krijgt ons land een wereldprimeur. Het Nederlandse bedrijf Indoor Golf Project heeft het concept ontwikkeld; het complex omvat ruim 14.000 vierkante meter kunstgras golf oefenfaciliteiten.

Er is in het Nederlandse bedrijfsleven geen tweede voorbeeld te vinden van een bedrijfstak die zo snel groeit als de golfbranche. Nu al spelen ruim 300.000 landgenoten golf. Dit aantal groeit met ongeveer 20.000 per jaar. Dat zegt tenminste de Nederlandse Golf Federatie.
Die groeiende belangstelling leidt behalve tot een grote vraag naar golffaciliteiten in de buurt van grootstedelijke gebieden, ook tot een behoefte aan compacte faciliteiten. Dit verklaart de opkomst van compacte, 9 holes, par 3 banen.
Niet alleen korte golfcourses, ook indoorgolf is in opkomst. Golf Republic in Amsterdam, Swing Away in Den Haag en Indoor Golf Centrum Almere zijn voorbeelden van indoorgolfcentra. Volgens Jon Standing, CEO van Indoor Golf Project, zijn dat eigenlijk alweer achterhaalde concepten die niet voldoen aan de huidige vraag van kritische golfconsumenten.
Het ontwerp betreft een hoogwaardig indoorgolfcentrum dat dag en nacht kan worden gebruikt en dat veel meer biedt dan louter golffaciliteiten. Met 18.000 vierkante meter vormt het een groot topsportcentrum met allerhande voorzieningen. Het biedt weersonafhankelijke, recreatieve en professionele oefenmogelijkheden voor zowel de beginnende als de gevorderde golfer.
Het project omvat ruim 14.000 vierkante meter kunstgras golf oefenfaciliteiten. Een groot aanbod van putting- en chipping greens, zandbunkers en waterhazards biedt ruimte om het complete korte spel te beoefenen. Daarnaast komen er twintig golfsimulatoren, die een ruime keuze bieden aan nationale en internationale banen, alsook een driving range met swinganalyse apparatuur. Als architect van Indoor Golf Arena is architectenbureau Zwarts 0x26 Jansma aangetrokken
Het wordt daarmee niet alleen een breedtesportcentrum maar ook hét topsportcentrum voor golf in Nederland. De Professional Golfers Association Europe (PGAE) steunt het initiatief en de Nederlandse Golf Federatie (NGF) volgt de ontwikkelingen met kritische belangstelling. Er komen hoogwaardige horeca- en business-to-business faciliteiten, een golfshop van ruim 1000 vierkante meter, een wellnesscentrum met sauna en spa, een viersterren hotel en uitgebreide kantoorruimte. Kortom, een centrum met een multifunctionele inhoud.
Er lopen vergevorderde besprekingen over de vestigingsplaats voor Indoor Golf Arena. Het meest concreet is de gemeente Amersfoort die heeft aangegeven geïnteresseerd te zijn. De Vinex-locatie Vathorst langs de A1 is daarvoor aangewezen. Het betreft het gebied A-One, dat een leisurefunctie zal krijgen. Daarin past deze vorm van indoorgolf uitstekend. Om in 2010 daadwerkelijk te kunnen beginnen, zal nu vaart moeten worden gemaakt. Enkele projectontwikkelaars, zoals Heijmans, BAM en Ballast Nedam, hebben aangegeven serieus geïnteresseerd te zijn in de vastgoedontwikkeling van de Indoor Golf Arena. Daarna zal ook de financiële haalbaarheid van de plannen – waarvoor overigens ook vanuit het buitenland interesse is getoond – nog moeten worden getoetst.

Reageer op dit artikel