nieuws

Bouw ziekenhuis Sit tard snel hervat

bouwbreed

De bouw van het Maaslandziekenhuis in Sittard wordt snel hervat. Dat zegt de bouwcombinatie in reactie op het akkoord tussen opdrachtgever Orbis en de financiers van het project.

De aannemers legden ruim twee weken geleden de bouwwerkzaamheden stil omdat zorgconcern Orbis niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen. De achterstand in betalingen was toen opgelopen tot ongeveer 25 miljoen euro.
Vlak voor het weekeinde bereikte Orbis echter overeenstemming met Fortis en ABN Amro over een aanvullende financiering voor de bouw van het nieuwe ziekenhuis. Gisteren kreeg de bouwcombinatie – bestaande uit Ballast Nedam Bouw, Strukton Bouw en Vastgoed, Hurks Van der Linden en GTI Zuidoost – te horen dat het geld onderweg is.
“De verwachting is dat we op korte termijn verder kunnen”, laat woordvoerder Adrie van Kessel namens de bouwers weten. Volgens haar moet eerst nog wel een aantal praktische zaken worden opgelost. “We hebben het recht van retentie uitgeoefend op het ziekenhuis. Dat moet ongedaan worden gemaakt. Inherent daaraan is echter dat de openstaande rekening eerst wordt voldaan.”
De problemen bij Orbis ontstonden door een verschil van inzicht met Fortis en ABN Amro over de hoogte van afgesloten kredietfaciliteiten. Het zorgconcern was ervan overtuigd dat de banken 370 miljoen euro beschikbaar zouden stellen; het kreeg echter ‘slechts’ 242 miljoen, volgens de financiers het afgesproken bedrag.
Orbis betichtte Fortis en ABN Amro daarop van schending van de financieringsafspraken en dreigde een kort geding aan te spannen om de resterende 128 miljoen ook binnen te halen. Met het vrijdag bereikte akkoord, waarvan geen financiële detail naar buiten zijn gebracht, is die zaak echter afgeblazen.
Het zorgconcern erkent nu dat op basis van de afspraken uit 2004, voor de banken “geen juridische verplichting” bestond om aanvullende financiering te verstrekken. Orbis komt daarmee terug op eerdere beweringen, als zouden de banken afspraken geschonden hebben.

Reageer op dit artikel