nieuws

Bouw in Beeld een van de belang rijkste fotografieprijsvragen

bouwbreed

‘Bouw in Beeld’ heeft zich ontwikkeld tot een van de belangrijkste fotografiepijsvragen van Nederland. Dat constateerde voorzitter Chris Mos van de organiserende Stichting Edgar Degas gisteren in het Amsterdamse Muziekgebouw aan het IJ.

De top van de bouw- en vastgoedwereld was present en hief het glas samen met Amsterdamse bestuurders en vertegenwoordigers van de wereld van kunst en cultuur. De winnaar van de prijsvraag met als thema ‘Mijn Ruimte, Mijn Plek’ werd in juni al bekendgemaakt in het stadhuis van Den Haag. Voor de grote vernissage van de fototentoonstelling werd Amsterdam uitverkoren.
De prijsvraag is belangrijk voor de fotografie maar bovenal voor de bouw zelf, weten de organisatoren. Hij drukt de wens uit van bouwers die zich niet willen zien als louter – geldbeluste – stapelaars van stenen. Ze willen trots zijn op wat ze neerzetten.
Mijn Ruimte, Mijn Plek gaat over mensen die in de een gebouwde omgeving hun thuis zoeken. Met hun culturele sprong naar de wereld van cultuur en hun betrokkenheid bij de gebruikers van hun werk, zetten smaakmakers in de branche een toon. Het lijkt een kritisch antwoord op een visie zoals de Amerikaanse vastgoedicoon Donald Trump die verwoordde: “The only sin is not tot win”.
Over winnaars gesproken: voor de prijsvraag is dat Antoinette Nausikaa maar eigenlijk zijn er tien winnaars. Ze kwamen naar voren uit 93 kandidaten. De selectie gebeurde op basis van hun portfolio en de ingediende projectmotivatie. De genomineerde foto’s maakten ze daarna in overleg met een professionele begeleidingscommissie en met elkaar.
Journalist Sander Kramer, die bekendheid verwierf als hoofdredacteur van de Straatkrant en schrijver van het veelverkochte boek Van Miljonair tot Krantenjongen, hield de zaal voor wat het betekent geen eigen plek te hebben. “Veel mensen die dakloos op straat belanden, vallen in een ellendespriaal naar beneden. Worden ziek, gaan aan de drank of drugs. Als u denkt: dat zal mij nooit overkomen”, zo sprak hij zijn publiek toe, “dan heeft u het mis.”

Veiling

De Stichting Edgar Degas is van plan de foto’s van de prijswinnaar en de overige genomineerden volgend jaar te veilen voor een andere stichting, de Sunday Foundation, die zich inzet voor wezen in Sierra Leone. Kramer is een van de oprichters van die organisatie. Hij riep iedereen vast op gul te gaan bieden. De tentoonstelling in Amsterdam duurt tot en met 7 oktober. Daarna gaat hij nog naar Eindhoven.

Reageer op dit artikel