nieuws

Betonfabriek levert enorme pijlers

bouwbreed

Haitsma Beton levert de pijlers en liggers voor de brug, die de dam naar de veerboot bij Lexkesveer bij Wageningen gaat vervangen. Het gaat om enorme gebogen pijlers van 60 ton, 9 meter hoog en 8 meter breed. Het betreft een design0x26constructproject, aangenomen door Ballast Nedam Infra Midden.

Haitsma Beton levert de pijlers en liggers voor de brug, die de dam naar de veerboot bij Lexkesveer bij Wageningen gaat vervangen. Het gaat om enorme gebogen pijlers van 60 ton, 9 meter hoog en 8 meter breed. Het betreft een design0x26constructproject, aangenomen door Ballast Nedam Infra Midden.
De brug aan de zuidelijke oever van de Rijn wordt 250 meter lang, opgebouwd uit twee landhoofden, negen paar pijlers en tien velden met tachtig kokerliggers van 25 meter, waarvan twintig met een afgeschuinde onderzijde.
De productie en het vervoer van de betonnen onderdelen vormt een grote uitdaging. Na de stort moeten de pijlers worden ontkist, gekanteld, op trucks geladen, op locatie gelost, rechtop gezet en gemonteerd. De brug is nodig, omdat de Rijn meer ruimte moet krijgen om het in de toekomst verwachte hemelwater (per seconde maximaal 16.000 kubieke meter) te kunnen afvoeren. Er ligt nu nog een dam naar de veerboot. Het grootste deel daarvan wordt vervangen door de brug. Tijdens de uitvoering kan het verkeer de veerboot bereiken via een tijdelijke weg. Naar verwachting is de brug in de loop van 2009 gereed. Daarna zal het gebied rond Lexkesveer verder worden aangepakt. Een deel van de uiterwaarden zal worden uitgegraven.

Reageer op dit artikel