nieuws

Bedrijfsgrond buiten bebouwde kom moet 50 procent duurder

bouwbreed

Grondprijzen buiten de bebouwde kom zouden gemiddeld 50 procent hoger moeten. En gemeenten die meewerken aan het volbouwen van de open ruimte zouden geen overheidssubsidies meer mogen krijgen.

Dat zijn twee van de vijftien aanbevelingen die de Stichting Natuur en Milieu aan minister Cramer (ruimte) doen om het volbouwen van de open ruimte in Nederland tegen te gaan.
Voor het rapport ‘Ruimte op orde’ werden 800 professionals ondervraagd die voor hun werk te maken hebben met gebiedsontwikkeling. Cramer nam het werk gisteren in ontvangst. Een dag nadat Peter Noordanus met zijn Taskforce (Her)ontwikkeling Bedrijventerreinen al had uitgelegd hoe de verrommeling een halt toegeroepen kan worden.
Natuur en Milieu gaat verder dan Noordanus. Directeur Mirjam de Rijk benadrukt dat bedrijventerreinen buiten de Randstad duurder moeten worden. “En schaarser, want bedrijven investeren alleen in herstructurering als dat goedkoper is dan nieuwbouw.”
Ook gaat het in de definities van Natuur en Milieu om bijna twee keer zoveel grondoppervlak.
Natuur en Milieu stelt verder voor dat Rijk en provincies veel meer sturen met geld. “Bundel bijvoorbeeld alle subsidies voor wonen, werken, herstructureren, groen en infrastructuur in regionale fondsen. Maar geef dit geld alleen aan regio’s die goede afspraken hebben gemaakt over samenwerking en daadwerkelijk kiezen voor schaarste, binnenstedelijk bouwen en het opknappen van bestaande bedrijventerreinen.”
Minister Cramer zei blij te zijn met de nieuwe suggesties en ze mee te laten wegen in het kabinetsstandpunt aangaande bedrijventerreinen dat in november klaar moet zijn. Ze vroeg De Rijk echter ook tactvoller te opereren bij het behartigen van natuurbeklangen en de kwaliteit van de leefomgeving. “Niet meteen kritiek uiten op alle overheidsplannen, maar vaker met de flow meegaan. Daar bereik je meer mee”, was het advies van de milieuminister die ooit zelf Milieudefensie leidde.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels