nieuws

BAM hekelt kritiek op parkeergarage-offerte

bouwbreed

BAM is lelijk in zijn wiek geschoten door de kritiek van de gemeente Alkmaar op zijn bod voor de ontwikkeling van een nieuwe ondergrondse parkeergarage in de binnenstad.

Het gemeentebestuur liet gisteren weten de aanbieding van BAM Vastgoed van 35 miljoen euro volstrekt onaanvaardbaar te vinden. Het college noemt de offerte “niet marktconform” en vreest zelfs dat de gemeente zich schuldig maakt aan “ongeoorloofde staatssteun” wanneer ingegaan wordt op het aanbod.
In het voorstel aan de gemeenteraad om het eindbod te verwerpen, rept Alkmaar over “de onvoldoende transparante en gebrekkig onderbouwde en daarmee onvolledige aanbiedingen van BAM”. De garage van BAM zou volgens de gemeente, die de offerte liet doorrekenen door Royal Haskoning, leiden tot een stijging van de parkeertarieven in de hele stad met maar liefst 40 procent.
De kritiek is BAM in het verkeerde keelgat geschoten. De harde bewoordingen van Alkmaar bevreemdden de bouwer vooral omdat onlangs nog overleg is gevoerd met de kostendeskundigen van Haskoning. Op basis daarvan zal BAM, maar ook Haskoning, met nieuwe berekeningen komen. “Wij verwachten dan ook in de loop van volgende week met een nieuw voorstel te komen”, aldus BAM-woordvoerder Arno Pronk, die niet wil vooruitlopen op de nieuwe aanbieding.

Complex

De zegsman spreekt tegen dat de eerder ingediende offerte niet marktconform zou zijn. “Haskoning concludeert dat ook niet”, aldus Pronk. Hij benadrukt dat het gaat om een complex project. “Technisch, maar ook politiek. Er wordt in Alkmaar al jaren over de garage gesproken.” BAM had Alkmaar eerder al een raming opgegeven van tussen de 25 en 29 miljoen. “Dat blijkt nu dus iets hoger uit te vallen. Maar die paar miljoen extra kan toch niet leiden tot forse stijgingen in het parkeertarief in Alkmaar, zoals de gemeente beweert.”
Het gemeentebestuur van Alkmaar wil nu onderzoeken of een kleinere parkeergarage uitkomst kan bieden. Ook wordt de haalbaarheid van een garage op een andere plek bekeken.

Reageer op dit artikel