nieuws

Arbeidsinspectie haalt in affaire rietdekkers bakzeil bij Raad van State

bouwbreed Premium

De Arbeidsinspectie heeft in 2005 ten onrechte 24.000 euro boete opgelegd aan Rob Brucker van arbeidsbemiddelingsbureau Winstar omdat hij drie Hongaarse rietdekkers illegaal in dienst zou hebben. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State.

De eigenaar van de boerderij waar de drie werkten, kreeg destijds een boete van 12.000 euro. Ook deze werd door de Raad van State van alle blaam gezuiverd.
Het drietal was aan het werk op het dak van een boerderij toen de Arbeidsinspectie het werk stil legde. De rietdekkers zouden zich ten onrechte hebben uitgegeven voor zelfstandige ondernemers, meende de inspectie. In werkelijkheid waren ze in loondienst van Brucker. Dat betekende dat ze een tewerkstellingsvergunning moesten hebben.

Woedend

Brucker ontkende ten stelligste dat er sprake was van een arbeidsrelatie en spande hierop een rechtszaak aan tegen de Arbeidsinspectie. Nadat hij die verloor, tekende hij beroep aan bij de Raad van State. Uit de uitspraak van de hoogste bestuursrechter eerder deze week blijkt dat de drie Hongaren toch zelfstandige ondernemers zijn.
Zowel Brucker als de eigenaar van de boerderij waar de drie Hongaren werkten, krijgt geld terug. De rietdekkers zelf werden niet beboet en zijn na het incident met onbekende bestemming vertrokken.
Brucker is woedend over de gang van zaken. “Mijn bedrijf heeft hierdoor jaren stil gelegen en ik leid tonnen schade. En dan heb ik het nog niet over de kosten die ik heb moeten maken vanwege de rechtszaken.” Volgens Brucker komt het vaker voor dat de Arbeidsinspectie de fout in gaat.
De Arbeidsinspectie meldt daarentegen in het verleden het merendeel van dit soort zaken te hebben gewonnen. “Nu, in dit specifieke geval, vond de Raad van State onze bewijsvoering niet sterk genoeg, maar hier voorafgaand zijn wij in het gelijk gesteld”, aldus een woordvoerder. De inspectie ziet in de laatste uitspraak in elk geval geen reden haar beleid te veranderen. Ook al vermoedt de dienst dat dit soort rechtszaken in de toekomst minder vaak zullen voorkomen. “Polen en Tsjechen mogen inmiddels vrij als werknemer aan de slag in Nederland.”

Reageer op dit artikel