nieuws

Apen ontwerpen eigen verblijf

bouwbreed

Het verblijf voor de bonobos in Des Moines in de Verenigde Staten is mede ontworpen door de bewoners zelf. De apen beslisten mee over het kleur- en materiaalgebruik in hun nieuwe onderkomen.

Het verblijf voor de bonobos in Des Moines in de Verenigde Staten is mede ontworpen door de bewoners zelf. De apen beslisten mee over het kleur- en materiaalgebruik in hun nieuwe onderkomen.
Dat gebeurde door bemiddeling van een van hen, een bijna dertig jaar oude bonobo luisterend naar de naam Kanzi. Die staat bekend als de eerste aap die de menselijke taal begrijpt. Als hij via een koptelefoon woorden te horen krijgt kan hij in een enorm ‘digitaal praatboek’ met vijfhonderd afbeeldingen het juiste teken aanwijzen. Zijn woordenschat is ongeveer even groot als van een kind van iets meer dan twee jaar oud.
Het ontwerpteam voor het nieuwe apenverblijf schotelde Kanzi tijdens de bouw diverse keuzes voor, die hij met samen met de andere bonobo’s maakte. Het proces staat beschreven in het recent verschenen boek The Necessary Revolution van Peter Senge.

Reageer op dit artikel