nieuws

‘Abseilen is veel veiliger daneen steiger bouwen’

bouwbreed

– Een aai over het toetsenbord en op het beeldscherm van zijn laptop verschijnt een foto. Bungelend aan dunne lijnen, inspecteert René de Vries de gevel van De Heus Voeders in Meppel. Onder hem gaapt de diepte. Denkt hij nou nooit eens: ‘waar ben ik aan begonnen?’

In zijn woning annex kantoorruimte van zijn bedrijf Induweld, valt een stilte. “Ach nee”, aarzelt de abseil technicus. Dan met een lach: “Nou ja, soms als ik heel hoog moet klimmen.”
De Vries (34) was in de jaren negentig beroepsmilitair bij de Genietroepen. In het leger leerde hij abseilen en volgde hij opleidingen op het gebied van inspecties van gebouwen, onderhoud en lassen. Kennis die hem in 1997 van pas kwam toen hij met de Genie werkte aan de wederopbouw van het door oorlog verwoeste voormalig Joegoslavië. “Met de Genie herstelde ik gebouwen. We namen er ook de infrastructuur onder handen.”
Eenmaal afgezwaaid besloot hij de vaardigheden die hij in het leger opdeed, te gebruiken in de burgermaatschappij. Drie jaar geleden werd hij door de Industrial Rope Access Trade Association (IRATA) gecertificeerd. Deze internationale organisatie heeft richtlijnen opgesteld voor het werken aan lijnen en behartigt de belangen van rope access technici, zoals dit type abseiler officieel heet.
Nadat De Vries was gecertificeerd, richtte hij Induweld op. Het bedrijf voert allerlei opdrachten uit. Denk daarbij aan uiteenlopende soorten werk op hoogtes, in diepten en in besloten ruimtes. Ook las- en schilder- en inspectieklussen op nauwelijks te bereiken plekken gaat hij niet uit de weg. De Vries werkt daarbij samen met Orange Acess, dat IRATA-gekwalificeerd personeel levert en opleidingen verzorgt.

Veiligheid

Abseilers inhuren is bij kortlopende projecten goedkoper dan een hoogwerker inzetten of een steiger laten bouwen. Daar komt bij dat ze zelfs de meest ontoegankelijke plekken kunnen bereiken. “Bijvoorbeeld het inspecteren van een luchtschacht of loodgieters werk in een nis boven in een kerk.”
Vrijwel elk gebouw heeft ankerpunten waaraan een touw kan worden bevestigd, legt hij uit. Eventueel is het mogelijk op het dak een mobiele dakankerstellage neer te zetten om lijnen aan vast te maken. “Er zijn uiteenlopende touwtechnieken en verschillende soorten touw. Voor elke klus is wel een koord te vinden waarmee we veilig kunnen werken.”
Niettemin kijkt de bouw een beetje raar aan tegen rope access technici. “Deze manier van werken is nog lang niet ingeburgerd. Daarom benader ik potentiële opdrachtgevers altijd persoonlijk. Ik verstuur geen folders maar ga bij het bedrijf langs om het werk praktisch te bespreken en te kijken of rope acess ook inderdaad toepasbaar is. In de meeste gevallen levert dat geen probleem op.”

Stuntwerk

Een veel voorkomend misverstand is dat rope access gewoon abseilen is. En dat wie met een rope access-technicus in zee gaat, een soort Indiana Jones in huis haalt. “Niks van waar”, zegt De Vries ernstig. “In het leger wordt inderdaad wel eens gestunt, maar in mijn soort werk komt dat niet voor. Nergens voor nodig. Ik en de mannen met wie ik werk zijn vaklieden, geen cowboys. We houden ons strikt aan de regels.”
En dat zijn er nogal wat. Naast de reguliere arbowetgeving zijn er Europese Richtlijnen voor het werken op hoogte en richtlijnen van IRATA. Zo moeten rope access-technici een klimlogboek bijhouden, de touwen op gezette tijden vervangen en regels naleven over het veilig werken op hoogte.
Daarnaast controleren ze op gezette tijden of het harnas waarin ze hangen nog wel veilig is. “Vallen is bijna onmogelijk vanwege de beveiliging. Zo hangen we altijd aan twee touwen. Mocht een touw breken, wat hoogst onwaarschijnlijk is, dan blijf je altijd aan de back-uplijn hangen.”Dat rope access veilig is, blijkt volgens De Vries uit een onderzoek van IRATA. Het wees uit dat abseilers tussen 1989 en 1999 vijf miljoen uur op hoogte werkten, zonder een dodelijk ongeval. “Dat maakt onze methode volgens de statistieken drie keer zo veilig als steigerbouw.”

Weersomstandigheden

Toch kan er wel eens iets mis gaan. “Je moet dan vooral denken aan een touw dat beklemd raakt of een medewerker die onwel wordt. Als dat gebeurt, moet meestal een andere rope access-technicus te hulp komen om de zaak los te maken of zijn collega naar beneden te halen. Iets dat gelukkig zelden voorkomt. En natuurlijk moeten we rekening houden met de weersomstandigheden.” Harde wind kan het werk hinderen. “Door aan een andere kant van het gebouw uit de wind te gaan hangen, is het dan meestal mogelijk gewoon door te werken.”
Volgens De Vries kunnen abseil technici hun werk ook blijven doen als ze wat ouder zijn. “Klimmen en dalen is hartstikke gezond. Het houdt je conditie op peil!” Toch is het niet zijn bedoeling om tot op hoge leeftijd in de touwen te blijven hangen. “Induweld krijgt steeds meer naamsbekendheid. Ik verwacht dat ik binnen afzienbare tijd personeel kan aannemen. Vanaf dat moment ga ik me vooral bezighouden met representatie en het werven van klanten. Het klimmen laat ik dan aan anderen over.” n

Reageer op dit artikel