nieuws

Winst Vastgoed Schiphol zakt met33 procent naar 95,8 miljoen euro

bouwbreed

De waarde van het vastgoed van Schiphol is het afgelopen half jaar veel minder hard gestegen dan vorig jaar. De luchthaven zag de winst daardoor fors teruglopen.

Dat blijkt uit de halfjaarcijfers die Schiphol gisteren heeft gepubliceerd. Het resultaat van de vastgoed-divisie van het luchthavenbedrijf kwam uit op 44 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 80 miljoen. Mede door die terugval zakte de nettowinst van Schiphol met 33 procent terug tot 95,8 miljoen.
Volgens Schiphol-topman Gerlach Cerfontaine houdt de stagnerende waardestijging van het vastgoed verband met de verslechterde marktomstandigheden in de vastgoedsector. Ook wist de luchthaven in de eerste zes maanden van het jaar geen nieuwe panden op te leveren.
“Daarnaast was het resultaat uit verkoop van vastgoed nihil”, aldus de bestuursvoorzitter.

Herindexatie

De omzet van Schiphol’s vastgoedportefeuille steeg wel, met 7,6 procent tot 65,6 miljoen euro. De toename werd veroorzaakt door herindexatie van het onroerend goed en uitbreiding van de portefeuille. De bezettingsgraad van de panden daalde licht, naar 92,7 procent.
Schiphol ontwikkelt, beheert, exploiteert en belegt in vastgoed op en rond binnen- en buitenlandse luchthavens. Die activiteiten zijn financieel gezien van groot belang voor de groep: ruim 30 procent van het totale exploitatieresultaat van Schiphol is afkomstig uit de vastgoedpoot.
De luchthaven investeerde afgelopen half jaar ruim 40 miljoen euro in de bouw van kantoorgebouw the Outlook, een vrachtgebouw voor Panalpina (beide op Schiphol) en ontwikkelingen op het Italiaanse vliegveld Malpensa.

Reageer op dit artikel