nieuws

Ten Cate schroeftwinstprognose op

bouwbreed

De winstgroei van Ten Cate zal dit jaar hoger uitkomen dan het bedrijf eerder had ingeschat. Dat heeft de producent van onder kunstgras en geotextiel gisteren bekendgemaakt bij presentatie van de halfjaarcijfers.

Ten Cate verwacht dat de winst (voor bijzondere posten) over heel 2008 met ten minste 30 procent zal toenemen. Begin dit jaar ging het concern nog uit van een winststijging van minimaal 10 procent.
De bijstelling van de winstprognose volgt na een half jaar waarin de nettowinst met ruim 30 procent toenam tot 25,4 miljoen euro. In diezelfde periode steeg de omzet met 20 procent tot 511 miljoen. Op eigen kracht wist het bedrijf 8 procent meer aan omzet binnen te halen.
Ten Cate zag het bedrijfsresultaat met 45 procent toenemen tot 45,3 miljoen euro. Zonder de invloed van valuta-effecten hadden de resultaten nog hoger uit kunnen pakken. Valuta die minder waard werden ten opzichte van de euro hadden een negatief effect van 8 procent op de omzet, het bedrijfsresultaat werd voor 13 procent gedrukt.
De onderneming wist op alle markten vooruitgang te boeken, met uitzondering van de markt voor geotextiel in de Verenigde Staten. Door de teruglopende bouw- en inframarkt nam de vraag naar geotextiel daar af.

Nieuwe fabriek

In Azië weet Ten Cate juist meer geotextiele producten voor de bouw af te zetten. Om de groeiende vraag het hoofd te bieden openden de Almeloërs in juni nog een nieuwe fabriek in China.
De kunstgrasactiviteiten lieten een sterke omzettoename zien, maar volgens Ten Cate blijft de groei van de kunstgrasmarkt momenteel achter bij de verwachting van 15 tot 20 procent op de lange termijn.
Daarentegen zijn de veiligheidsweefsels van het bedrijf zeer gewild. Ten Cate levert onder meer weefsels voor bepantsering van legervoertuigen.

Reageer op dit artikel