nieuws

Tandwielloze windturbine

bouwbreed

Het is een oude wijsheid: minder bewegende delen zorgen meestal voor minder problemen. Bij de windmolenparken die op zee worden neergezet spelen de kosten van en opbrengstverliezen door uitval en onderhoud een steeds grotere rol. Vandaar dat Siemens windturbines zonder tandwielkast heeft ontwikkeld. Hun grootste voordeel is het eenvoudiger ontwerp, waardoor minder machinecomponenten nodig zijn; nadeel is het grotere gewicht en de iets hogere prijs, aldus het bedrijf, dat in 2007 met dit soort milieuproducten al een omzet van 17 miljard euro realiseerde. De eerste tandwielloze windturbine is deze zomer geplaatst op een locatie in West-Denemarken, eind van het jaar volgt er daar nog een. De turbine heeft een vermogen van 3,6 megawatt (MW) en een rotordiameter van 107 meter. Een twee jaar durend onderzoeksproject moet nu uitwijzen, tot welke vermogensklasse tandwielloze turbines concurrerend zijn.

Het is een oude wijsheid: minder bewegende delen zorgen meestal voor minder problemen. Bij de windmolenparken die op zee worden neergezet spelen de kosten van en opbrengstverliezen door uitval en onderhoud een steeds grotere rol. Vandaar dat Siemens windturbines zonder tandwielkast heeft ontwikkeld. Hun grootste voordeel is het eenvoudiger ontwerp, waardoor minder machinecomponenten nodig zijn; nadeel is het grotere gewicht en de iets hogere prijs, aldus het bedrijf, dat in 2007 met dit soort milieuproducten al een omzet van 17 miljard euro realiseerde. De eerste tandwielloze windturbine is deze zomer geplaatst op een locatie in West-Denemarken, eind van het jaar volgt er daar nog een. De turbine heeft een vermogen van 3,6 megawatt (MW) en een rotordiameter van 107 meter. Een twee jaar durend onderzoeksproject moet nu uitwijzen, tot welke vermogensklasse tandwielloze turbines concurrerend zijn.

Reageer op dit artikel