nieuws

Snijkopzuiger Zuiderklip startklaar voor Maasvlakte II

bouwbreed Premium

Havenbedrijf Rotterdam is vol vertrouwen dat begin september gestart kan worden met de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Snijkopzuiger Zuiderklip van Boskalis ligt gereed om in de Yangtzehaven met het baggeren een aanvang te maken.

Volgens directeur Hans Smits beschikt het havenbedrijf inmiddels over alle noodzakelijke vergunningen. Wel is tegen een beperkt aantal beroep ingesteld. De klachten richten zich op het gebruik van Maasvlakte II en een deel van de natuurcompensatie.
De aanleg van de Tweede Maasvlakte is vooraf gegaan door vijftien jaar van plannenmakerij. De in 1970 door Wijnands te Werkendam gebouwde snijkopzuiger Zuiderklip baggert volgende maand zand op dat via een pijpleiding zijn weg vindt naar ten noorden van het Slufterstrand. Ter plaatse zal de APMT-terminal worden aangelegd. Kort na de start door de Zuiderklip komt de eerste hopperzuiger in actie voor de aanleg van de zachte kustverdediging en suppletie van de kust.
Ruim een jaar geleden slaagde het havenbedrijf al 40 procent van de terreinen contractueel onder te brengen bij toekomstige gebruikers. Volgens directeur Smits zit de containermarkt te springen om terreinen aan diep water.
In de eerste helft van dit jaar groeide de overslag in de Rotterdamse haven met 7,7 procent tot 213 miljoen ton goederen.

Reageer op dit artikel