nieuws

Sloop muziekcentrum Vredenburg op stoom

bouwbreed

Utrecht Een kraan met betonschaar heeft Beelen Sloopwerken ingezet voor het knippen van de buitenste constructie van het dertig jaar oude muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Hiermee is de sloop van het door Herman Hertzberger ontworpen complex goed op gang gekomen. Eerder is met kleiner materieel de buitenconstructie losgemaakt van het te behouden deel. De sloophamer raakt het hart van het centrum, de Grote Zaal, niet aan. Die blijft gespaard.SFlbOmdat het interieur van deze muziekzaal en de vloeren geheel van hout zijn, zorgt het sloopbedrijf met heaters en ontvochtigers voor de juiste temperatuur (15 graden Celsius) en luchtvochtigheid (60 procent). “Zouden we de ruimte niet conditioneren, dan staan in no time de vloeren bol en gedraagt het houtwerk zich net zo als in de buitenlucht”, weet projectleider Jurry de Boer.Ook zijn alle gangen naar de zaal met houten schotten afgezet en de kelders waterdicht gemaakt. Later wordt het eveneens door Hertzberger ontworpen Muziekpaleis eroverheen gebouwd.Typerende decoratieve bouwelementen zoals armaturen en balkonhekken uit het destijds gesloopte Jugendstilpand De Utrecht die in Vredenburg waren verwerkt, blijven bewaard en komen terug in de nieuwbouw.


Utrecht Een kraan met betonschaar heeft Beelen Sloopwerken ingezet voor het knippen van de buitenste constructie van het dertig jaar oude muziekcentrum Vredenburg in Utrecht. Hiermee is de sloop van het door Herman Hertzberger ontworpen complex goed op gang gekomen. Eerder is met kleiner materieel de buitenconstructie losgemaakt van het te behouden deel. De sloophamer raakt het hart van het centrum, de Grote Zaal, niet aan. Die blijft gespaard.SFlbOmdat het interieur van deze muziekzaal en de vloeren geheel van hout zijn, zorgt het sloopbedrijf met heaters en ontvochtigers voor de juiste temperatuur (15 graden Celsius) en luchtvochtigheid (60 procent). “Zouden we de ruimte niet conditioneren, dan staan in no time de vloeren bol en gedraagt het houtwerk zich net zo als in de buitenlucht”, weet projectleider Jurry de Boer.Ook zijn alle gangen naar de zaal met houten schotten afgezet en de kelders waterdicht gemaakt. Later wordt het eveneens door Hertzberger ontworpen Muziekpaleis eroverheen gebouwd.Typerende decoratieve bouwelementen zoals armaturen en balkonhekken uit het destijds gesloopte Jugendstilpand De Utrecht die in Vredenburg waren verwerkt, blijven bewaard en komen terug in de nieuwbouw.
Foto: Ton Borsboom, tekst: Inge Pranger

Reageer op dit artikel