nieuws

Rekenhof: Weer problemen met Antwerps Masterplan

bouwbreed

Volgens een nieuw rapport van het Belgische Rekenhof zijn er opnieuw problemen met het Antwerpse Masterplan. Hiervan is de Oosterweelverbinding met de hangbrug “Lange Wapper” om de Ring rond Antwerpen de blikvanger.

Het Rekenhof vreest dat het project van 1,85 miljard euro veel meer gaat kosten en dat de startdatum voor de bouwwerken (maart 2009) voor de Oosterweelverbinding eens temeer uitgesteld zal moeten worden. Daarmee komt ook de voltooiing van de Oosterweelverbinding medio 2015 in gevaar.
Bij het Masterplan, dat gecoördineerd en gefinancierd wordt door de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM), gaat het in totaal om een 25-tal bouwprojecten. Die moeten de mobiliteit in en rond de stad verbeteren. De totale kostprijs van alle projecten samen bedraagt 3,7 miljard euro. Belangrijk element in het financieringsplan is dat de Oosterweelverbinding via tolinkomsten het Masterplan moet medefinancieren. De reden voor het nieuwe uitstel van de start van de werkzaamheden is, dat de BAM de vereiste bouwvergunning nog altijd niet heeft aangevraagd. Dat gebeurt pas in het najaar, terwijl dat al in mei had moeten gebeuren. Deze vertraging heeft te maken met het feit dat er nog verschillende andere bouwprojecten van het Masterplan moeten worden afgewerkt, voordat met de Oosterweelverbinding kan worden begonnen. “Mismanagement en verkeerde planning en timing”, vat een betrokken aannemer het geklungel samen.
Volgens het Rekenhof zal de BAM “doortastender en alerter” moeten onderhandelen met het bouwconcern Noriant dat voor de Oosterweelverbinding instaat. Ook ontbreekt het aan een goede risicoanalyse en zou de BAM een beter draagvlak moeten zoeken voor dit project.

Reageer op dit artikel