nieuws

‘Raamautomaat’ van Schüco spaart energie

bouwbreed

“Energiebesparing zit in eenvoud,” meldt Schüco bij de introductie van zijn TipTronic. Dit systeem doet automatisch ramen open en dicht en zorgt zo voor voldoende frisse lucht in huis zonder dat de temperatuur binnen te veel verandert.

Afhankelijk van het seizoen moet een raam 2 tot 10 minuten achtereen open staan om de lucht te verversen en vocht naar buiten af te voeren. Bij een raam met een kiepstand is dat minstens een uur. De TipTronic van Schüco zorgt dat een enkel raam of een aantal ramen niet langer open staan dan moet en houdt zo de stookkosten in de hand. Dat gebeurt met CO2-sensors of een schakelklok. “En wie wil kan de ramen ook nog steeds op de gebruikelijke manier met de hand open en dichtdoen,” zegt Alex Bijvank die de TipTronic vermarkt.
Schüco monteert alle onderdelen die samen het systeem vormen in de raamprofielen zodat de aanblik niet afwijkt van die van gewone ramen. Voor de besturing levert de fabrikant er een driekanaalszender bij die bijvoorbeeld het kiepraam bedient, het bovenlicht en de zonwering of een andere combinatie met drie kanalen. De ramen melden zelf of ze open of dicht zijn. Ze detecteren ook of bij het sluiten een hand tussen raam en kozijn geplet dreigt te worden. Het systeem zet het raam dan stil. “Als extra veiligheid levert Schüco een schakelstrip voor aan het kozijn die een sluitend raam stilzet zodra iemand de strip aanraakt.
De TipTronic draait ook op een gebouwbeheersysteem wanneer dat gebruikmaakt van het EIB of LON-protocol. “Het overgrote deel van de Nederlandse gebouwbeheersystemen is op die.protocollen gebaseerd,” weet Bijvank. Zo’n installatie bedient met een Bus-koppeling integraal en in uiteenlopende combinaties de verwarming, ventilatie, klimaatregeling, verlichting en buitenzonwering. Het systeem kan dan bijvoorbeeld de verwarming uitzetten als het raam open gaat. Gebouwbeheerders kunnen daarmee flink kosten besparen, voorspelt de fabrikant.

Reageer op dit artikel