nieuws

Onderzoek NMa pleit bedrijfsleider KWS vrij

bouwbreed

Kartelwaakhond NMa heeft niet kunnen vaststellen dat een 46-jarige bedrijfsleider van KWS zich begin dit jaar schuldig heeft gemaakt aan bouwfraude.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk document van de mededingingsautoriteit. In het stuk, dat in het bezit is van deze krant, meldt de NMa over “onvoldoende bewijs” te beschikken van overtreding van de mededingingswet. De toezichthouder laat weten om die reden het onderzoek te hebben gestaakt.
Een woordvoerder van de NMa bevestigt desgevraagd dat het onderzoek naar de bedrijfsleider is gesloten zonder dat er een rapport tegen hem is opgemaakt.

Op staande voet

Zoals Cobouw onlangs meldde, ontsloeg KWS de bedrijfsleider van de vestiging in Heerhugowaard eind februari op staande voet omdat hij voorafgaand aan een aanbesteding op Texel overleg zou hebben gevoerd met een andere inschrijver.
De Alkmaarse kantonrechter had al grote moeite met de handelwijze van KWS, die slechts summier onderzoek deed naar de beschuldigingen en niet bereid was de uitkomsten van het NMa-onderzoek af te wachten. Het leverde de werknemer, die ruim 20 jaar voor het bouwbedrijf actief was, een ongekend hoge ontslagvergoeding van 515.000 euro op. “Feitelijk kwam die uitspraak al neer op een vrijspraak”, reageert Bart Roelink, advocaat van de ontslagen bedrijfsleider. “Maar nu is helemaal klip en klaar dat mijn client geen vooroverleg heeft gevoerd en dat hij volkomen onterecht is ontslagen.”
Graag had de raadsman het NMa-onderzoek gebruikt in de ontslagzaak. In dat geval had de vergoeding volgens hem nog wel eens hoger uit kunnen vallen. Een nieuwe procedure beginnen, is niet meer mogelijk. Roelink: “De zaak is volledig afgesloten. Er rest geen bodemprocedure meer. KWS heeft besloten zijn wonden te likken en de vergoeding te betalen.”
De vraag blijft hoe KWS ooit tot het ontslag van de bedrijfsleider heeft kunnen komen. Het bouwbedrijf liet eerder al weten niet op de zaak in te willen gaan. Roelink heeft wel een idee: “De advocaat van KWS heeft aangegeven dat het bedrijf door de bouwfraude-affaire ernstig is getraumatiseerd. Wellicht is dat een verklaring voor het onprofessionele gedrag van KWS.”

Reageer op dit artikel