nieuws

Ogen gericht op uitzetloze ovenwanden Corus

bouwbreed Premium

Een cokesfabriek van Corus krijgt prefab ovenwanden die volgens de fabrikant helemaal niet uitzetten. Corus noemt het systeem revolutionair, maar houdt voor de zekerheid traditionele reservestenen achter de hand.

Krijsende meeuwen, rondrijdende stofbestrijders, wasstraten, torpedowagens die ruw ijzer vervoeren. De roestbruine wereld van Corus ligt onder vuur. Begin dit jaar werd de producent van staalplakken gekoppeld aan een uitzonderlijk hoog aantal kankergevallen in Wijk aan Zee en Beverwijk. Hoewel eenduidige feiten ontbreken, houdt de beschuldiging de gemoederen bezig. De Arbeidsinspectie komt vaker langs en vergunningen worden mogelijk aangescherpt. Onderhoudsmanager Frans Stam, 28 jaar werkzaam bij Corus ligt niet wakker van de aantijgingen. Hij vindt het hooguit vervelend omdat Corus volgens hem één van de schoonste staalmakers ter wereld is. “Staal is nu eenmaal een zware industrie”, verzucht hij.
Op het grondstoffenbedrijf is Stam verantwoordelijk voor het onderhoud van alle civiele en vuurvaste werktuigen. Met een budget van 18 miljoen euro per jaar, bewaakt hij onder meer een 54 kilometer lange transportband. De komende 5 jaar vraagt vooral Cokesfabriek II om aandacht; 45 van de 115 gemetselde ovenwanden vertonen scheuren en moeten worden vervangen. Een operatie die ongeveer 30 miljoen euro kost. Volgens Stam zit niemand bij Corus te wachten op de ingreep. “Het verstoort de productie van cokes. Minder cokes betekent uiteindelijk minder staal. Of duurdere cokes uit bijvoorbeeld Brazilië.
Om die verliezen te beperken ging Stam op zoek naar een snelle bouwmethode. In Amerika stuitte hij op Vanocur Refractories, een bedrijf dat te koop loopt met een vuurvast betonblokkensysteem.

Bouwtijd

Ten opzichte van een gemetselde muur is de bouwtijd van het Amerikaanse prefab cilicasteen twee keer korter; geen 90 maar 45 dagen. Tussen de 800 en 1200 graden zouden de blokken bovendien helemaal niet uitzetten. Interessant is dat laatste, omdat dat het opstoken van nieuwe ovens overbodig maakt. Dat scheelt Corus twintig dagen en maatwerkproblemen. Stam: “Een gemetselde muur groeit onder je voeten en zet ongeveer 1,2 procent uit. Over een lengte van 6 meter (van de wand, red) praat je dan al gauw over 16, 17 centimeter.”
Langs heuvels pellets (stalen knikkers), de zo “belangrijke eigen haven”, voorbij transportsystemen en de gigantische hoogovens rijdt Stam naar de cokesfabriek. “Vooral het bovenste deel van de ovenkamers is slecht. Op die plek krijgen de wanden te maken met de grootste temperatuurschokken; de altijd hete ovens worden van bovenaf gevuld met koude kolen.
Naast de fabriek liggen de per boot aangevoerde blokken beton van ongeveer 600 euro per stuk opgestapeld. Eén blok weegt 600 kilo, is 1,5 meter lang, 1 meter breed en 40 centimeter hoog. Bovendien bevat elk blok zes uitsparingen. “Drie voor de gaskanalen en drie voor de luchtkanalen.” Eén ovenwand behoeft 150 blokken. Elk blok vervangt 42 stenen. Ook dat heeft zo zijn voordelen. “Minder stenen, betekent minder voegen, betekent minder potentiële gaslekken.”

Aanpak

Muurtjes bouwen met zware blokken, onder hete en krappe omstandigheden blijft hoe dan ook lastig. Twee isolatiegordijnen van 18 centimeter dik houden de hitte zoveel mogelijk ‘buiten’. Omdat de blokken loodzwaar zijn en de bouwplaats klein, bedacht aannemer Pirson refractories een “slim” hijsplan. “Eerst breken we het dak open. Dan halen we de wanden er uit. Vervolgens hijsen we met een 220 tonskraan drie blokken per keer de open oven in.” Met het hijssysteem van Pirson bereiken de met mortel ingesmeerde blokken de juiste plek. “De meeste tijd zit in de voorbereidingen. Het plaatsen zelf kan binnen 4,5 half dag per dag worden gerealiseerd”, aldus projectleider Cees Kaan namens Pirson.
De klus is voor hem een uitdaging. “Het is mooi dat Corus ons de kans biedt met nieuwe technieken te werken.”
Vier Amerikanen houden namens de leverancier een oogje in het zeil. Volgens Stam zijn zij niet de enigen. “De hele vuurvaste wereld kijkt met ons mee. We hebben Canadezen op bezoek gehad en een Italiaanse staalmaker stelde de reparatie van vijftig ovens uit om te kijken hoe dit systeem bij ons uitpakt.”
Over een maand of drie, wordt duidelijk hoe de wanden zich houden. Stam vertrouwt op een goede afloop, maar kan zich geen missers permitteren. “We houden contact met een Nederlandse leverancier van traditionele stenen. Als het moet gaan we alsnog metselen.”

Staalcijfers

Corus produceert 7,8 miljoen ton staal per jaar. Wereldwijd wordt er jaarlijks 1000 miljoen ton staal gemaakt. Corus verwacht dat die productie binnen enkele jaren mondiaal toe zal nemen naar 1400 miljoen ton. Arcellor is veruit de grootste staalmaker met een productie van 225 miljoen ton. Met een eigen researchcentrum, eigen Cokes- en pelletsfabrieken claimt Corus staalkwaliteit die zich kan meten met de top van de wereld. In plakken levert Corus vooral staal aan de autoindustrie.

Cokesfabriek II

Cokesfabriek II is 500 meter lang, 16 meter breed, 6 meter hoog, heeft wanden van een meter dik en bestaat uit vier aaneengeschakelde batterijen met elk 24 ovens. De fabriek grenst aan de Noordzee en is 36 jaar oud. In de fabriek wordt steenkool verbrand tot cokes bij temperaturen van 1100, 1200 graden. Cokes is een hard, brossig materiaal dat wordt gebruikt voor het winnen van zuivere, vloeibare erts uit stalen pellets. Het verbrandingsproces duurt twintig uur en vindt plaats in een gasdicht systeem. Na verbranding gaan de deuren van de oven open en drukt een grote machine de roodgloeiende massa op een bluswagen. Bij de blustoren wordt het cokes gedoofd. De lege oven wordt aangevuld met nieuwe koude kolen.

Reageer op dit artikel