nieuws

Nieuwe proef met luchtzuiverende rode straatsteen

bouwbreed Premium

Na een teleurstellend avontuur in Vlaardingen geeft de gemeente Hengelo de straatsteen die uitlaatgassen van auto’s afvangt een nieuwe kans. Volgens de Universiteit van Twente is de steen nu goedkoper.

Fabrikant Struyk Verwo kan de luchtzuiverende klinker vooralsnog niet verkocht krijgen. Want na een teleurstellend verlopen proef bij een rotonde in Vlaardingen in 2006 bleef het lange tijd stil rond de steen die met titaandioxide stikstof uit de lucht haalt. Waar de uitvinding van Mitsubitsi in het laboratorium prachtige resultaten boekt met een stikstofafvang van 30 tot 40 procent, blijven harde buitencijfers uit. Bovendien was het baksel twee keer zo duur als een normale straatsteen.
“Ook nu blijft het de vraag hoe de steen zich in de praktijk gedraagt. Dat hangt af van veel factoren”, meent Jos Brouwers, hoogleraar bij de Universiteit van Twente. Hij paste de receptuur van de straatsteen aan. “Als je alle kosten meerekent is een straat nu nog maar 6 procent duurder dan een normale.”
De doorontwikkelde D-Noxbetonsteen kenmerkt zich door een top-laag van titaandioxide. In een Hengelose straat komt een proefvak van 100 meter die in 2009 wordt gemonitord. “Uniek aan de proef is dat de meetcondities zondanig zijn dat een effect wel kan worden aangetoond. Bovendien maken we beter gebruik van het actieve poeder en is de steen rood, zonder gevolgen voor het afvangvermogen.” Als de resultaten goed zijn, voorspelt Brouwers een zonnige toekomst. “Het is een oplossing voor steden die kampen met luchtproblemen. Het mooie is dat de steen relatief meer stikstof vreet als de verontreining zwaarder is.”

Reageer op dit artikel