nieuws

Meningsverschil over proef led-straatverlichting

bouwbreed

De drie gemeenten Amsterdam, Breda en Heerenveen verschillen onderling sterk van mening over het succes van de proef led-straatverlichting.

Amsterdam jubelt over de led-lampen die sinds eind juli het fietspad naast de Stopera verlichten. Heerenveen, dat vorig jaar begon met het testen van led-straatverlichting, vindt dat het concept verder moet worden ontwikkeld.
Bewoners van de proefwijk Brabantpark in de gemeente Breda daarentegen zijn helemaal niet tevreden over de led-lantaarns. De moderne verlichting die in maart werd aangebracht, wordt volgende maand weer vervangen door traditionele straatlampen. In drie straten van de wijk Brabantpark maakte de vertrouwde straatverlichting plaats voor de moderne led-variant.

Onveilig

Een meerderheid van de bewoners vindt dat de vorige verlichting beter was. De oude verlichting krijgt van de buurtbewoners het rapportcijfer 7,1 terwijl de nieuwe het met een 6 moet doen.
Er wordt geklaagd over de kleine hoeveelheid licht die de led-lampen verspreiden en de kleur van het licht wordt evenmin gewaardeerd. Bovendien voelt een substantieel deel van de bewoners zich ’s avonds minder veilig op straat dan in de tijd voordat de nieuwe verlichting werd geplaatst. De gemeente Breda beraadt zich nog op de vraag of elders in de stad proeven zullen worden genomen met het verlichtingstype.
De reacties in Breda verschillen sterk van die in Amsterdam. Daar branden bij wijze van proef led-lantaarns langs het fietspad bij de Stopera. Uit een online-enquête blijkt dat de Amsterdammers enthousiast zijn. Van de 241 respondenten geeft 68 procent de nieuwe verlichting een voldoende en 69 procent vindt de lantaarnpalen een verbetering.
Toch wordt in Breda hetzelfde type verlichting gebruikt als in Amsterdam, namelijk de Urbanline van Philips.

Woonwijk

Volgens een woordvoerder van Breda kan het verschil in waardering liggen aan het gebruik van de lampen. “Het is iets heel anders of je er een woonwijk mee verlicht of een fietspad.”
Marc Jense, nauw betrokken bij de proef met led-lichtbakens in Heerenveen, geeft aan dat de resultaten niet overlopen. De reacties op het lichtconcept, waarbij wegen in het buitengebied van led-lantaarns zijn voorzien, zijn sterk wisselend. Van positief tot uiterst negatief. Niettemin zal Heerenveen de mogelijkheden om led-verlichting te gebruiken verder ontwikkelen. Jense: “Led-buitenverlichting biedt goede mogelijkheden, maar we zijn er nog niet.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels