nieuws

Meer dan verdubbeling prijzen van diesel

bouwbreed

Diesel is afgelopen twaalf jaar meer dan twee keer zo duur geworden. Vooral sinds juni 2007 nemen de prijzen fors toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd diesel in de periode januari 1996 – juni 2008 exact 124 procent duurder.

Diesel is afgelopen twaalf jaar meer dan twee keer zo duur geworden. Vooral sinds juni 2007 nemen de prijzen fors toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werd diesel in de periode januari 1996 – juni 2008 exact 124 procent duurder.
De extreme stijging van de dieselprijs is vooral een gevolg van vraag en aanbod. In principe zou de brandstof een stuk goedkoper moeten zijn dan benzine vanwege de lagere plaats in het raffinageproces. Doordat echter veel brandstofgebruikers benzine de rug hebben toegekeerd, ontstond relatieve schaarste aan diesel, hetgeen de prijzen opdrijft. Benzine was in juni 92 procent duurder dan in januari 1996.
De consumentenindex, die de gemiddelde prijsontwikkeling voor consumenten weergeeft, steeg afgelopen twaalf jaar met 32 procent. Sinds 2004 wijkt de ontwikkeling van de brandstofprijzen sterk af van de consumentenindex.

Reageer op dit artikel