nieuws

Landhoofd Nijmegenherkrijgt oude luister

bouwbreed

Het zuidelijk landhoofd aan de voet van de spoorbrug over de Waal wordt na ruim een halve eeuw hersteld. Het bouwwerk uit 1876 raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.

Het zuidelijk landhoofd aan de voet van de spoorbrug over de Waal wordt na ruim een halve eeuw hersteld. Het bouwwerk uit 1876 raakte tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd.
De gemeente Nijmegen en spoorwegbeheerder ProRail hebben besloten het gebouw met drie verdiepingen te restaureren. De kosten hiervan bedragen rond 1 miljoen euro. Het bedrag wordt betaald door ProRail, het ministerie van Verkeer en Waterstaat en het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling. Eind dit jaar moet het werk klaar zijn.
Oorspronkelijk stond aan beide kanten van het rijksmonument een torentje van rode baksteen. De bezetters sloopten die en plaatsten er luchtafweergeschut. Na de oorlog werd het beschadigde deel gesloopt. Het landhoofd bood sindsdien woon- en werkruimte aan kunstenaars.
De restauratie begint maandag. Het werk is onderdeel van de de ontwikkeling van de Waaloever.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels