nieuws

Kunststof fluistervoeg modulair in te bouwen

bouwbreed

De brug op de Ringbaan Oost in Tilburg heeft een nieuw type kunststof fluistervoeg. Deze prefab voeg, Technovoeg genaamd, is duurzaam en zowel modulair in te bouwen als te vervangen. De montage vergt slechts drie uur.

De innovatieve voegovergang is een ontwikkeling van BAM Betontechnieken en Edilon Sedra in samenwerking met Intron. De Technovoeg beleefde recentelijk op twee rijbanen op de Ringbaan Oost in Tilburg zijn primeur. De kunststof voeg is 8 centimeter dik, 50 centimeter breed en opgebouwd uit twee soorten polyurethaan.
De bovenzijde van de voeg bestaat uit slijtvaste ribbels op een polyurethaan ondergrond, die geluiddempend is en veel beweging kan opvangen. “Een groot voordeel is dat de voeg modulair is in te bouwen en ook modulair te vervangen is” aldus B.J. van der Woerd, directeur BAM Betontechnieken. “Doordat de voeg ook onder voorspanning kan worden ingebouwd, wordt optimaal gebruikgemaakt van de rek erin.” De voeg leent zich volgens Van der Woerd voor kunstwerken met een vrije overspanning tot circa 30 meter.

Levensduur

De Technovoeg heeft een aanzienlijk langere levensduur dan een bitumineuze voegovergang. “De levensduur van een bitumineuze voeg loopt niet synchroon met de onderhoudscyclus van asfalt. Bij de Technovoeg is dat wel het geval, de levensduur bedraagt minimaal twaalf jaar.”
Nadat de ondergrond is uitgevlakt kan de prefab voegovergang snel worden ingebracht. “Door het modulaire karakter blijft de overlast beperkt. Het monteren vergt circa 3 uur. Minder onderhoud betekent minder overlast. Het beperken van files voor weggebruikers is momenteel erg actueel.”
Stalen voegovergangen hebben weliswaar een lange levensduur maar produceren weer veel meer lawaai, ook aan de onderzijde van kunstwerken. In welke mate de Technovoeg bijdraagt aan de vermindering van geluidshinder voor omwonenden moet binnenkort blijken. “Momenteel verrichten we geluidsmetingen. Tot nu toe blijkt dat de Tecnovoeg zeker niet meer geluid (dBa) produceert dan een bitumineuze voeg.”

Potentie

De prefab voegovergang voldoet aan de eisen van Rijkswaterstaat en zal worden toegepast in rijkswegen. Volgens Van der Woerd heeft de voeg veel potentie. “Alleen al Rijkswaterstaat wil op korte termijn 28 kilometer voeg vervangen. Inmiddels hebben ook de provincie Limburg en de gemeente Helmond voor deze duurzame voeg gekozen.”
Het onderhoud aan de 60-jarige brug in Tilburg werd gecombineerd met het wegonderhoud aan de Ringbaan Oost.
De werkzaamheden zijn in opdracht van de gemeente Tilburg uitgevoerd door BAM Betontechnieken samen met BAM Wegen Zuidwest. Ook de onderkant van de brug kreeg een fikse opknapbeurt. Betonschade werd gerepareerd en de brug is voorzien van een anti-graffiticoating. Daarnaast zijn de leuningen en verlichting op de brug gemoderniseerd. De totale kosten van de werkzaamheden aan de brug belopen 6 ton.

Reageer op dit artikel