nieuws

Koop buit hoge olieprijs ten volle uit

bouwbreed Premium

De Koop Groep voerde afgelopen jaar zijn omzet met ruim 30 procent op tot 862 miljoen euro.

Dat blijkt uit het jaarverslag van de Groningse aannemer, recentelijk gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel. Koop dankt de omzetsprong volledig aan zijn pijpleidingendivisie. Die wist maar liefst 52 procent meer bedrijfsopbrengsten te boeken. De bouw van pijpleidingen is inmiddels goed voor ruim 80 procent van de totale omzet van het concern.
Het ontwikkelen en bouwen van woningen en andere gebouwen leverden vorig jaar nog maar een omzet op van 123 miljoen, 11 procent minder dan het jaar ervoor. De ontwikkeling en aanleg van windparken bracht 33 miljoen aan omzet in het laatje.
De pijpleidingendivisie is wereldwijd actief, maar haalt nog altijd een derde van zijn omzet, oftewel 242 miljoen, uit Nederland. Ruim 40 procent komt uit de overige Europese landen. Duitsland is goed voor 68 miljoen omzet. Buiten Europa zet Koop nog eens 156 miljoen euro om.
De Groningers danken de omzetstijging van de pijpleidingendivisie aan de almaar stijgende olieprijzen. Die zorgen ervoor dat de olie- en gasindustrie flink meer investeringen in de aanleg van nieuwe leidingen en vervanging van bestaande. Daarnaast spannen overheden zich meer en meer in om hun energievoorziening te garanderen.
“Voor de divisie pijpleidingenbouw heeft dit goede marktcondities met zich meegebracht”, concluderen de directeuren Henk Koop en Cor Boonstra in het jaarverslag. Behalve de omzet, zag het bedrijf ook de nettowinst toenemen, met 1,8 miljoen tot 10,1 miljoen euro.

Windenergie

De Koop Groep maakte vorig jaar duidelijk dat de focus van de onderneming gericht is op pijpleidingenbouw en windenergie. Eind 2006 werd om die reden al de gww-tak, inclusief de activiteiten van Koop Tjuchem, verkocht aan de Vervat Groep. Beiden zien ook voor dit en komend jaar voldoende kansen voor de twee hoofdactiviteiten, maar ook voor de bouw- en ontwikkelpoot.
“De hoge olie- en energieprijzen bieden zowel voor Nacap (pijpleidingen) als voor KDE (duurzame energie) mogelijkheden voor verdere groei in omzet en resultaat. Daarnaast bieden de eigen ontwikkelingen in grondposities en windparken voldoende perspectief.”

Reageer op dit artikel