nieuws

Instortende woningbouw sleept Ierse economie mee

bouwbreed

Ze komen weer terug, de Ieren. Tot de eeuwwisseling waren Ierse bouwvakkers een bekend verschijnsel op de vaderlandse bouwplaats. Toen gingen ze terug om in eigen land de grootste ‘bouwboom’ aller tijden waar te maken. Maar aan die bouwexplosie is abrupt een einde gekomen en de eerste Ierse bouwvakkers beginnen elders, vooral in Oost-Europa of het Midden-Oosten, een nieuw bestaan te zoeken.

Aangewakkerd door de kredietcrisis maar ook door een verzadiging van de markt is vooral de woningbouw ingestort. Vanaf de eeuwwisseling nam het aantal per jaar gebouwde woningen spectaculair toe, met in 2006 een hoogtepunt van meer dan 90.000 nieuwe huizen. Ieren konden zich die veroorloven door de sterke economische groei van vaak meer dan 7 procent per jaar en door een versoepeling van de hypotheekregels. Maar nu ook de Ierse banken aanzienlijk moeilijker een hypotheek verstrekken en bovendien de meeste Ieren inmiddels een dak boven het hoofd hebben, zakt de nieuwbouw van 78.026 huizen vorig jaar naar minder dan 30.000 in 2008. Een ruime halvering in nog geen jaar tijd, een fenomeen waarmee Ierland zich nog boven Spanje boven aan de Europese lijst van instortende bouwmarkten nestelt.
”Een buitengewone ommezwaai in zo’n korte tijd”, zegt zelfs de Ierse premier Brian Cowen. Hij moet pas een maand na zijn aantreden constateren dat daarmee ook de voornaamste motor van de Ierse economie stilvalt. Het Ierse ‘CPB’ voorspelde eerder deze week dat het land voor het eerst in 25 jaar in een recessie zal belanden. ”De val van de woningbouw vormt het epicentrum van de economische neergang”, aldus het Economic and Social Research Institute, dat voor dit jaar nu een krimp van 0,4 procent voorziet. Nog geen drie maanden geleden mikte datzelfde ESRI nog op een groei van 1,7 procent.
De Construction Industry Federation in Dublin houdt er rekening mee dat de Ierse bouw als geheel dit jaar met 15 procent zal inkrimpen, zegt Hoofd Research Peter Stafford. ”De woningbouw is tot stilstand gekomen, zeg dat maar rustig. We hadden eerder voorspeld dat het na de piek in 2006 een stuk minder zou worden omdat vraag en aanbod bij elkaar waren gekomen, maar daar is de kredietcrisis overheen gekomen. Net als in andere landen vertrouwen ook de Ieren de economie niet en durven ze de stap om een huis te kopen niet aan.” De hoop is dat het in andere sectoren van de bouw goed blijft gaan. ”De civieltechniek heeft volop werk, de reparatie- en onderhoudssector draait op volle toeren. Ook bij onderhoud en verbetering van de infrastructuur is nog niets van een neergang te merken.”
De CIF heeft zijn hoop vooral gevestigd op de overheid, legt Stafford uit. ”Door het inklappen van de woningmarkt krijgt de staat ook veel minder aan zegelrecht binnen. In de eerste helft van dit jaar ligt dat al 600 miljoen euro lager dan begroot. Hetzelfde geldt voor de winstbelasting op huizen. Premier Cowen heeft echter net beloofd dat de kapitaalsinvesteringen in ons Nationale Ontwikkelingsplan niet in gevaar zullen komen. Ierland heeft nog capaciteit om daarvoor te lenen, mocht dat nodig zijn. Als die sectoren van de bouw door kunnen blijven draaien, blijven de gevolgen ook voor de werkgelegenheid beperkt.

Pessimistisch

Op het hoogtepunt, begin vorig jaar, waren er 282.000 mensen in de bouw aan het werk. Dat zijn er nu een goede 10.000 minder en wij schatten in dat het uiteindelijk met 30.000 zal teruglopen. Niet meer, veel mensen die in de woningbouw hun baan verliezen kunnen nog altijd elders aan de slag.”
Het nationale arbeidsbureau FSA is echter een stuk pessimistischer. Dat voorspelt dat de komende achttien maanden zeker een kwart van alle bouwvakkers ofwel 65.000 man hun baan zullen verliezen.

Reageer op dit artikel