nieuws

Ingestort plafond constructieve fout

bouwbreed Premium

Een deel van het plafond van de vergaderzaal van het Europees Parlement in Straatsburg is ingestort. “Dit had nooit mogen gebeuren”, meent Sjerp van der Vaart, directeur van het Bureau Europees Parlement in Den Haag.

Het is niet de eerste keer dat het glazen huis van amper tien jaar oud gebreken vertoont. Toen het parlementsgebouw in 1998 in gebruik werd genomen, kwamen meer dan tienduizend fouten aan het licht. Vorige week was het weer raak. “Ik kreeg net een mailtje van de secretaris-generaal. Hij schrijft dat ongeveer 10 procent van het plafond naar beneden is gekomen.” Brokstukken daalden neer op enkele rijen lege zetels. Hoewel de materiele schade aanzienlijk is raakte niemand gewond. Van der Vaart: “Het is een geluk bij een ongeluk dat er geen vergadering was.” Evident is volgens hem dat het om een constructieve fout gaat.

Bouwbeleid

Het instorten van het plafond staat niet op zich. In 1997 eiste Gijs de Vries, destijds voorzitter van de Europese liberale fractie, nog een onafhankelijk onderzoek naar het bouwbeleid van het parlement. Tijdens de vier jaar durende bouw van het Europees Parlement speelden er volgens hem dingen af die het daglicht niet konder verdragen.

Gebreken

Nauwelijks een half jaar later kreeg hij het gelijk aan zijn zijde. Tal van gebreken doken op. Liften waren te traag en slecht geventileerd. In de tunnel die het oude en nieuwe parlementsgebouw met elkaar verbindt, stond water. Van der Vaart ziet geen directe relatie. “Dit had overal kunnen gebeuren.” De komende weken wordt het plafond herstelt. Een bouwkundig onderzoek moet uitsluitsel bieden over de oorzaak van de instorting.

Reageer op dit artikel