nieuws

Holcim vangt klappen in Verenigde Staten elders op

bouwbreed Premium

Holcim verwacht ondanks de turbulentie op de financiële markten dit jaar de goede resultaten van 2007 te evenaren. De grote geografische spreiding van het cementconcern schept mogelijkheden de klappen in de Verenigde Staten op te vangen.

In de eerste helft van het jaar daalde de afzet van cement bij Holcim met 2,3 procent tot 72,5 miljoen ton. De verkoop van toeslagstoffen verminderde met 8,7 procent tot 79,7 miljoen ton.
Transportbeton zat 11,3 procent in de plus en kwam uit op 23,6 miljoen kuub. De afzet van asfalt kromp met 4,9 procent tot 5,8 miljoen ton.
Bij Holcim nam de omzet met 2,6 procent af tot 7,8 miljard euro. Hoe anders is het beeld vanuit Amerika want in dollars geteld stegen de bedrijfsopbrengsten met 13,1 procent. In Europa vindt Holcim voor de krimpende markten in Groot-Brittannië en Spanje compensatie in het oosten en het zuiden van het continent. Vooral in Roemenië en Bulgarije, maar ook te Rusland en Azerbeidzjan, heerst op de bouwplaatsen grote bedrijvigheid.
In het tweede kwartaal steeg in Europa de afzet van cement met 2,1 procent tot 8 miljoen ton. De verkoop van transportbeton nam met 7,7 procent toe tot 5,6 miljoen ton.
De toeslagstoffen (26,9 miljoen ton) waren 4,3 procent minder in trek.
In Noord-Amerika verkocht Holcim het tweede kwartaal 13 procent minder cement (4 miljoen ton) dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.
De afzet van toeslagstoffen (14,4 miljoen ton) zakte 13,8 procent in. Terwijl de Verenigde Staten steeds verder wegzakken, blijft de vraag in Canada stabiel.

Reageer op dit artikel