nieuws

Hogesnelheidstreinen gaan weer rijden in Californië

bouwbreed Premium

Met ongekend hoge benzineprijzen, verstopte snelwegen en overbelaste vliegvelden droomt Californië weer van een hogesnelheidstrein.

De California High-Speed Rail Authority keurde definitief het traject goed van zo’n snelle trein tussen San Francisco en Los Angeles. Met deze trein moet het mogelijk worden om de 1250 kilometer tussen het centrum van San Francisco en het centrum van Los Angeles in tweeënhalf uur af te leggen. De trein moet een maximale snelheid krijgen van 350 kilometer per uur.
De totale kosten van het project worden begroot op 45 miljard dollar. Bij verkiezingen in november mogen de kiezers van Californië bepalen of de staat 10 miljard dollar mag lenen voor de bouw van de hogesnelheidslijn. De rest van het geld moet dan van de federale overheid en particuliere investeerders komen. Wanneer de kiezers voor het plan stemmen dan zal de eerste inschrijving in 2010 plaats vinden.
Het is niet de eerste keer dat de ontwikkeling van een hogesnelheidstrein in de VS op het programma staat. Plannen voor dergelijke treinen in Florida, tussen Boston en New York en in de omgeving van Chicago staan al lang op sterk water. Door de hoge benzineprijzen en de chaos in het luchtverkeer lijken zowel de federale overheid als de belastingbetaler echter bereid een snelle trein een kans te geven.
Amtrak, de nationale Amerikaanse spoorwegmaatschappij, heeft in het afgelopen jaar het aantal passagiers op de meeste lijnen met meer dan 10 procent zien stijgen. Het Amerikaanse congres heeft een plan om volgend jaar 60 miljard uit te trekken voor hogesnelheidstreinen.

Reageer op dit artikel