nieuws

Groei over breed frontbij ingenieurs Grontmij

bouwbreed

Grontmij heeft in de eerste helft van het jaar in Nederland zijn opbrengsten met 12 procent opgevoerd tot 128,6 miljoen euro. Internationaal zette het ingenieursbureau een omzet weg van 418,4 miljoen euro.”Ondanks het huidige instabiele economische klimaat zien wij nog steeds een aanhoudende vraag naar publieke investeringen in onze landen”, zegt bestuursvoorzitter Sylvo Thijsen. “De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar zijn ongewijzigd positief. We verwachten over geheel 2008 een operationele marge van 8 procent (ebita) te benaderen. Alle landen hebben hun prestatie ten opzichte van de eerste helft 2007 verbeterd”.

De ingenieurs uit De Bilt kregen van combinatie Crommelijn de opdracht het ontwerp te maken voor de 2,3 kilometer lange spoortunnel in Delft. De order van het consortium van de Belgische bouwer CFE, Haverkort Voormolen/TBI en Dura Vermeer levert Grontmij 13,5 miljoen euro op. Behalve aan de tunnel rekenen de ingenieurs ook aan het ondergrondse station, een parkeergarage en de inrichting van de openbare ruimte. “De opdracht sluit naadloos aan bij onze ambities op het gebied van de stedelijke ontwikkeling”, zegt Grontmij-bestuurder Gert Dral. “We zijn betrokken bij vergelijkbare projecten als de A2 Maastricht, de nieuwe terminal Den Haag Centraal en het stadsspoor in Frankfurt. Andere voorbeelden zijn havenproject Aarhus in Denemarken en de Oosterweelverbinding in Antwerpen”.
Grontmij maakt in het kader van het programma Ruimte voor de Rivier een ontwerpstudie voor een bypass van rivier de IJssel bij Heerde. Een andere interessante opdracht is het opstellen van de milieueffectrapportage voor het project Zandmotor. Het idee is om – in de vorm van een zandbank of duin – voor de kust tussen Hoek van Holland en Scheveningen 20 miljoen kuub zand op te spuiten, ter bescherming van het achterland.

Denemarken

Na Nederland is Denemarken de grootste markt voor Grontmij. De omzet in het land steeg in de eerste helft van het jaar met 9,6 procent tot 81,2 miljoen euro. In Groot-Brittannië/Ierland haalde Grontmij 53,5 miljoen euro uit de markt. Zweden en Duitsland/Polen waren respectievelijk goed voor 46,9 en 29,6 miljoen euro. België bracht 30,3 miljoen in het laadje.
Bijna eenderde van Grontmij’s activiteiten (130 miljoen euro) betreft bouw 0x26 industrie. De sector infra leverde in de eerste zes maanden 120 miljoen op. Milieu, water en energie brachten een omzet van 165 miljoen euro binnen.

Reageer op dit artikel