nieuws

Flatwoningen in Amsterdam blijken instabiel

bouwbreed

De stabiliteit van de galerijen van 100 flatwoningen aan de Lichterstraat in de wijk de Banne in Amsterdam-Noord is aangetast. Zo blijkt uit technisch onderzoek door woningeigenaar Rochdale.

De komende weken zoekt de woningbeheerder een technische oplossing. Acuut instortingsgevaar is er volgens een woordvoerder niet.
Twee weken geleden werden acht flatwoningen in de straat tijdelijk ontruimd nadat een steunbalk van de galerij afgebroken was. Toen al bestond het vermoeden dat bij de aanleg van een nieuw verwarmingssysteem door de installateur boorfouten zijn gemaakt, waardoor de wapening van de steunbalk is beschadigd. Voor de zekerheid werden toen alle 340 balkons gestut. Uit onderzoek blijkt nu dat bij ongeveer honderd woningen soortgelijke boorfouten zijn gemaakt. Het risico dat de steunbalken onder de balkons afbreken is volgens Rochdale niet heel groot.
De flats van vier etages dateren van het einde van de jaren zestig. Vorig jaar werden alle woningen grondig gerenoveerd en onder meer van centrale verwarming voorzien.

Reageer op dit artikel