nieuws

Eigen kweek kan tekort bouwambtenaren oplossen

bouwbreed

Gemeenten kampen met een groot tekort aan ambtenaren voor ruimtelijke ordening, bouw- en woningtoezicht of civiele techniek. Voor deze moeilijk te vervullen vacatures scholen Almere en Den Haag vanaf oktober mensen om.

Uitgebreide of opvallende wervingscampagnes liggen voor de hand, maar in Almere kwamen ze tot de slotsom dat zo’n oplossing weinig meer uithaalt. “Je kunt wel nieuwe hengels aanschaffen, maar de vijver is leeg”, concludeert Anne Marie van Osch, beleidsmedewerker bij de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving van de gemeente Almere. Tien tot twintig openstaande vacatures zijn normaal voor haar afdeling.
De aanpak New Potentials van BAZN de bestuursacademie en projectadviesbureau InterConcept moet uitkomst bieden. Het idee is om zittend personeel of werknemers van elders die toe zijn aan een carrièreswitch met gerichte scholing en begeleiding of door herplaatsing klaar te stomen voor de moeilijk te vervullen vacatures.
Almere begint samen met de gemeente Den Haag in oktober met zo’n omscholingstraject: een zeer geconcentreerde mix van techniek en regelgeving. Twaalf mensen worden in negen maanden tijd met behoud van salaris opgeleid tot bouwvergunningverlener of bouwinspecteur. Tijdens hun opleiding worden ze onder begeleiding direct al ingezet tot ze volledig inzetbaar zijn.

Financiering

Het besluit viel in Almere al een jaar geleden, maar het kostte behoorlijk wat tijd om de financiering rond te krijgen. Dat is nu gelukt, dankzij subsidies van het A + O Fonds en VROM en de samenwerking met Den Haag.
Terwijl Den Haag genoeg keuze had uit interne aanmeldingen, heeft Almere ook buiten de eigen gemeente gezocht. “Er is ontzettend veel belangstelling”, constateert Van Osch. Almere heeft dan ook breed gezocht. Een technische opleiding was niet vereist, wel belangstelling voor techniek en een hbo-niveau. “We hebben vooral niet gekeken naar leeftijd”, benadrukt Van Osch.

Experiment

Nog voor de start van het scholingstraject krijgt Van Osch veel reacties van andere gemeenten, die soms ook wel kandidaten willen leveren. Hoewel dat financieel niet kan, zal Almere de ervaringen van dit experiment zo veel mogelijk delen met anderen. Dat was een voorwaarde voor de subsidie. Van Osch verwacht dat meerdere gemeenten gebaat zijn bij deze oplossing. “Als dit goed werkt, kunnen we het misschien opzetten als bedrijfsschool”, oppert ze.
Gemeentesecretaris Michiel van Kruijsbergen van de gemeente Bernisse, gelegen op het Zuid-Hollandse eiland Voorne-Putten, zou zeker geïnteresseerd zijn in zo’n landelijk initiatief. Aan het begin van de zomer had Bernisse ongeveer zeven openstaande vacatures bij ruimtelijke ordening. Voor een kleine gemeente (13.000 inwoners) een behoorlijk aantal, maar het beeld is wat vertekend, legt Van Kruijsbergen uit. Vanwege een groot aantal woningbouwprojecten heeft Bernisse extra mensen nodig. Ook de organisatieopzet verandert, waardoor functies zijn opgespaard.
Net als Almere en Den Haag zoekt Bernisse creatieve oplossingen voor personeelswerving. Opleiding is ook een optie, zij het dat het in Bernisse geen complete omscholing betreft maar aanvullende cursussen.

Concurreren

De gemeente Moerdijk zou ook het liefst eigen mensen inzetten, maar is door de schaarste nu sterk aangewezen op externe krachten. “Je kunt veel doen met arbeidsvoorwaarden, maar je kunt nooit concurreren met detacheringsbureaus”, stelt wethouder Wil Vissers (P0x26O en vergunningen en handhaving). Het probleem is groot. “We hebben vacatures die openstaan vanaf vorig jaar.” Omdat de kandidaten er volgens Vissers gewoon niet zijn, kiest Moerdijk voor een vergelijkbare aanpak als Almere en Den Haag. Samen met de West-Brabantse gemeenten gaat Moerdijk hier werk van maken. De details moeten nog worden uitgewerkt, maar het streven is om nog dit jaar te beginnen.

Reageer op dit artikel