nieuws

Effect elektradoos op isolatie nihil

bouwbreed Premium

Elektradozen zouden een fors negatief effect hebben op de geluidsisolatie. Bij de inbouw van elektradozen in metaal-staanderwanden is dat echter nihil. Het uiteindelijke effect op de Rw-waarde bedraagt maximaal 2 decibel.

Dat blijkt uit onderzoek door het gerenommeerde Duitse instituut IBMB (Institüt für Baustoffe, Massivbau und Brandschutz) MPA (Materialprüfanstalt für das Bauwesen) TU Braunschweig en werd uitgevoerd in opdracht van Xella Droogbouw Systemen. Voor het onderzoek van het Duitse instituut, vergelijkbaar met TNO, werd een geluidskamer ingericht met een dubbel beplate metaal-staanderwand van 2,5 hoog en 4,5 meter lang. De wand met twee gipsvezelplaten van 10 en 12,5 millimeter aan beide kanten en steenwol binnenin had een totale dikte van 145 millimeter. De gecertificeerde geluidstest werd gedaan volgens ISO-norm 140. Er is met opzet gekozen voor een wand met een hoge geluidsisolerende eigenschap omdat het effect van de inbouw van elektradozen dan sterker merkbaar zou zijn.

Metingen

Intotaal werden drie verschillende opbouwen getest. Bij twee dubbele elektradozen aan een kant ingebouwd, bleef de Rw-waarde gelijk aan die van de nul-meting (61dB). Bij de tweede meting waren aan beide kanten twee dubbele elektradozen gemonteerd op verschillende plaatsen Het resultaat was een verlies van 1dB. De derde opbouw was gelijk aan de tweede maar nu waren de wandcontactdozen tegenover elkaar geplaatst. De Rw-waarde kwam hier uit op 59dB. Met een stukje Fermacell-plaat van 12,5 millimeter, aan beide kanten bedekt met steenwol tussen de elektradozen, bleef de Rw-waarde 61dB. Volgens Michiel van Dijk, technisch adviseur bij Xella Droogbouw Systemen, moet de reden voor het aanzienlijke verlies van geluidwerendheid waar aannemers nog wel eens naar verwijzen dus een andere reden hebben. “Het kan te maken hebben met het flankerend geluid van de gevelwand of bijvoorbeeld het plafond. Daarnaast kan het fout gaan bij de aansluitdetails of de randafsluiting die niet netjes dichtgekit wordt.” Ook de leidingen in de wand kunnen volgens de technisch adviseur van invloed zijn.

Reageer op dit artikel